Gebelik

30. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

30 Haftalık Gebelik Bebek Kaç Kilo Olur?

Gebeliğin 30. haftasında bebek yaklaşık olarak 1,4 kg olur.

30 Haftalık Gebelik Anne Karnı Görüntüsü

Gebeliğin 30. haftasına gelindiğinde anne karnı büyümeye devam etmektedir.

30 Haftalık Gebelikte Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebeliğin 30. haftasında bebek 7 aylık olarak tanımlanır.

30 Haftalık Gebelik Mide Bulantısı Olur mu?

Gebeliğin 30. haftasında önceki haftalara göre mide bulantılarında azalma olduğu hatta bazı anne adaylarında bu durumun hiç yaşanmadığı gözlemlenmiştir. Ancak bazı anne adaylarında düzensiz beslenmenin sonucu olarak bazı bulantı durumları yaşanabilir.

30. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

30 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

30. haftada yapılacak ultrason muayenelerinde bebeğin daha da tombullaştığı görülür ve el, kol ve baş hareketlerine rastlanabilir. Parmak emme ve göz açma kapama hareketleri de belli olabilir. Genellikle 32 ve 36. haftalarında gerçekleştiği bilinse de bu haftaki görüntülerde de bebek doğuma kadar sürdüreceği baş aşağı pozisyona geçmiş olabilir.

30 Haftalık Gebelik Bebek Kaç Gr Olur?

Gebelikte 30. haftada bebeğin ağırlığı yaklaşık olarak 1400 gr olur.

30 Haftalık Gebelik Bebek Cinsiyeti Belli Olur mu?

30. haftasına gelinen gebeliklerde bebek cinsiyeti yüksek olasılıkla tespit edilmiş olacaktır.

30 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Gebeliğin 30.haftasında bebek kendisine süresi yarım saat ile 2 saat arasında değişim gösteren bir uyku düzeni oluşturmuştur. Bu hafta ile beraber bebek doğuma kadar her hafta yaklaşık 500 gr olmak üzere kilo almaya devam edecektir. Daha önceki haftalarda bebeğin ısı kontrolünü yapan lanugo adlı ince tüyler dökülmeye devam eder ve bu görevini cildin altında artan yağ dokusuna bırakır.

İlginizi Çekebilir!!!  Beta hCG Testi Nedir? Fiyatları Nelerdir?

Duyularındaki gelişim de önemli derecede gerçekleşmiş olup seslere, ışıklara ve tatlara farklı reaksiyonları bilinçli olarak verebilir. Anne ve babanın sesini ayırt edebilen bebek, karından hafifçe bastırıldığında geri çekilip sonrasında itme hareketi yaparak tepki verebilir. Bu hareketi baba adayına yaptırmak, doğumdan önce bebekle arasında bir bağ oluşturmak adına önemli olacaktır.

Bebekte kan yapma görevi karaciğerden kan iliğine geçmiştir. Beyin hücrelerindeki gelişim devam etmektedir ve yeni doğmuş bir bebeğin beyni kadar gelişmiş bir beyne sahiptir.

30 Haftalık Gebelikte Anne Beslenme Tablosu

Gebeliğin 30. haftasında da diğer haftalar gibi beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Şeker ve kalori oranı yüksek besinlerin tüketimi sınırlandırılmalı ve besin değeri yüksek gıdaların tüketimine özen gösterilmelidir.

30 Haftalık Gebelikte Kasık Sancısı Olur mu?

Gebeliğin 30. haftasında bebeğin büyümeye devam etmesi sonucu karnın alt bölgesine ve kasıklara yaptığı baskıya bağlı olarak kasık sancıları yaşanabilir.

30 Haftalık Gebelikte Kürtaj Olur mu?

Gebelikte kürtaj yapılması isteğe bağlı olarak 10. haftaya kadar yasal olarak yapılabilirken, daha sonraki haftalarda hamileliği olumsuz anlamda etkileyebilecek bir hastalığın tespiti ile beraber doktor tarafından karar verilerek yapılabilir.

30. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

30 Haftalık Gebelik Vücut Değişimi

Gebeliğin 30. haftasında anne vücudunda bazı değişiklikler ortaya çıkabilir. Burunda tıkanıklık ve kanama, kıvamında artış görülen vajinal akıntı, hazımsızlık, reflü, hemoroit ve kabızlık bunların en yaygınlarıdır.

Bacak kasılmaları, varis, baş ağrısı, nefes darlığı, unutkanlık, kaygı hali, kabus görme ve uyku problemleri de bu dönemde yaşanabilecek bazı durumlar arasında yer almaktadır. Ayrıca kolostrum oluşması ve bebeğin baş aşağı pozisyona geçmesi ile beraber vücut erken doğuma karşı hazırlığa geçer.

30 Haftalık Gebelik Yorumları

– Göz açıp kapayıncaya kadar geçen 29 haftanın ardından heyecanla beklediğimiz 30. haftaya girdik. Artık tamamen doğuma hazırlıklara zaman ayırmaya başlıyorum.

– Doktorumun nefes darlığıma sebep olarak kansızlık tanısı koymasından dolayı kan şuruplarının dozunu iki kat arttırdım. Bunun yanı sıra B12 vitamini ve kalsiyum takviyesi de almaya başladım.

– Geri sayıma geçtiğimiz bu dönemde bebeğimin sağlığı yerinde ve testlerinde çıkan değerlerinde hiçbir sorun yok.

İlginizi Çekebilir!!!  9. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

30 Haftalık Gebelik Karın Ne Kadar Büyür?

Gebeliğin 30. haftasında karın iyiden iyiye büyümüştür ve önümüzdeki birkaç hafta boyunca bu büyümesini sürdürecektir.

30 Haftalık Gebelikte Akıntı Olur mu?

Gebelikte 30. haftada yoğun kıvamlı vajinal akıntı gelmesi karşılaşılabilen bir durumdur. Beyaz harici bir renkte ve kokulu gelmesi durumunda enfeksiyon oluşturma ihtimalinden dolayı durum doktora haber edilmeli ve tedavisine zaman kaybetmeden başlanmalıdır. Tedavi edilmediği takdirde bebeğe ciddi zararları olabilir.

30 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebeliğin 30. haftası içerisinde dikkat edilmesi en önemli konuların başında beslenme gelmektedir. Bebeğin ihtiyaç duyduğu besinleri anneden almasından dolayı, yeterli beslenilmemesi durumunda, bebeğin anne rezervlerini kullanması ile beraber yorgunluk ve güçsüzlük halleri yaşanabilir.

Son 3 aya girilen bu dönemde haftada 500 gr ile 1 kg arası kilo alınması istenir. Günlük kalori alımında ise bu dönemde hamilelik öncesine göre 600 ile 800 kalori arasında bir artışa gidilmesi tavsiye edilir. Şeker ve kalori açısından zengin gıdalar yerine besin değeri yüksekler yiyeceklerin tüketilmesine ve az az ama sık sık beslenilmesine özen gösterilmelidir.

Sıvı alımı da günlük en az 8-10 bardak olmak üzere devam etmelidir. Beslenmenin yanı sıra egzersiz yapmak da dinç kalmanıza ve zinde kalmanıza yardımcı olacaktır. Son haftalara girildiğinde bu egzersizlerin hızı ve süresinde azalmaya gidilebilir. Pelvik taban egzersizleri de doğum sonrasında öksürür ve hapşırık sonrasında idrar kaçma durumunun ihtimalini azaltacağından dolayı ihmal edilmemelidir.

30 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

Gebelikte 30. haftaya gelindiğinde başlangıçtan itibaren alınması tavsiye edilen kilo 12-13 kg arasındadır.

30 Haftalık Gebelikte Doktor Kontrolleri

Gebeliğin 30. haftasında rutin olarak yapılan doktor kontrollerine belirlenen takvime uyularak devam edilmelidir. Tedavi öncesi doktora sorulması gerekenler mutlaka not alınmalı ve bir önceki kontrolden itibaren yaşananlar kısa bir özetle açıklanmalıdır.

30. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

30 Haftalık Gebelikte Bebek Duyabilir mi?

Gebeliğin 30. haftasına gelindiğinde bebeğin bütün duyularında olduğu gibi işitme duyusunda da gelişim büyük ölçüde tamamlanmıştır. Bu dönemde bebek sesleri ayırt edebildiğinden dolayı anne ve baba adaylarının onunla konuşması önemlidir.

30 Haftalık Gebelik Bebeğin Boyu Ne Kadardır?

Gebeliğin 30. haftasında bebeğin boyu bir lahana boyutuna denk olan 40-41 cm büyüklüğündedir.

30 Haftalık Gebelikte Anne Aşerir mi?

Gebelikte 30. haftada önceki haftalara göre aşerme durumlarının daha az görüldüğü bilinse de bazı anne adaylarında bu durum devam edebilir.

İlginizi Çekebilir!!!  Gebelik için Yumurta Kaç mm Olmalı?

30 Haftalık Gebelikte Nefes Darlığı Olur mu?

Gebeliğin 30. haftasında bebeğin büyümesi ile beraber rahimde de büyüme yaşanması diğer organlarda sıkışma yaratabilir ve nefes darlıklarına sebebiyet verebilir. Ayrıca hormonlardaki değişikliklere bağlı olarak da bu nefes darlıklarının görülme olasılığı vardır.

30 Haftalık Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Olur mu?

Gebeliğin 30. haftasında idrar yolu enfeksiyonlarının görülme olasılığı bulunmaktadır. Yanma hissi veya sık idrara çıkma isteği ile kendini belli edebilen bu enfeksiyonların salgılamış olduğu bazı maddeler nedeniyle erken doğuma da sebep olabilecekleri bilinir. Bu sebepten dolayı doktorunuz ile iletişim halinde olmalı ve böyle bir durumun tespiti halinde zaman kaybetmeden tedavisine başlanmalıdır.

30. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

30 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?

Gebelikte anne ve bebek sağlığı açısından rolü önemli olan vitaminlerin alınmasına 30. haftada da dengeli ve yeterli olacak seviyede devam edilmelidir. Özellikle bu haftada hafıza vitamini olarak da bilinen kolin alınması bebeğin bilişsel becerilerinin gelişmesinde büyük rol oynayacaktır.

Günlük alınması gereken kolit seviyesi 450 mg olarak tavsiye edilir. Kolit sağlanabilecek besinlere örnek olarak yumurta, somon, tavuk, yağsız sığır eti, brokoli ve karnabahar gösterilebilir.

30 Haftalık Gebelik Baş Ağrısı Olur mu?

Gebeliğin 30. haftasında yaşanabilecek durumlar arasında baş ağrısı da bulunmaktadır. İkinci 3 aylık düzelmede azalma eğilimine giden baş ağrıları artan stres durumu ve şişen karın sebebiyle yaşanan denge bozuklukları sebebiyle son 3 aylık dönemde artış gösterebilir.

Soru Sor

Aşağıda yer alan ”Yorum Yap” kısmından gebelik ile ilgili her türlü sorularınızı sorabilirsiniz.

Hafta Hafta Hamilelik1. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik2. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 3. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 4. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 5. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 6. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 7. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 8. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 9. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 10. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 11. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 12. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 13. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 14. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 15. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 16. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 17. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 18. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 19. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 20. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 21. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 22. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 23. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 24. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 25. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 26. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 27. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 28. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 29. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 30. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 31. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 32. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 33. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 34. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 35. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 36. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 37. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 38. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 39. Hafta Gebelik

Hafta Hafta Hamilelik – 40. Hafta Gebelik

Rate this post

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
5