20. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik
20 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?
Gebeliğin 20. haftasında bebeğin başı tüm vücudunun üçte birinden az büyüklüktedir. Kemikleri sertleşmeye ve gelişmeye devam ettiğinden dolayı ultrason görüntülerinde iyice belli olur. Ayrıca dil çıkarma, parmak emme, kol ve bacağını oynatma gibi hareketlerinin yanı sıra uyuduğu bile ultrason görüntülerinde görülebilir. Ayrıca yüzü de önceki haftalara göre daha net gözüktüğünden, renkli ultrasonlarda bebeğin kime benzediğine dair yorumlarda bile bulunulabilir.
20 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?
Gebeliğin 20. haftasına yani neredeyse yarısında karın hamile olunduğu anlaşılacak kadar şişer. Rahim göbek hizasına kadar çıkar ve bel çukurunda azalmalar başlar. Bunlarla beraber sırt ve belde yaşanan ağrılar sürebilir. Rahmin büyümesiyle beraber karındaki bağ ve kasların gerilmesi sonucu oluşan kasık ağrıları artış gösterebilir. Ayrıca bu ağrılar kalça ve karın bölgenize de vurabilir.
20 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi
Gebeliğin 20. haftasına gelindiğinde 24. haftaya kadar yapılabilecek bazı testler yapılır. Öncelikle detaylı iç organ taraması yapılır. Bunun yanı sıra kan sayımı tekrarı yapılarak kansızlık durumu varsa tespiti sağlanır. Bebeğe giden kan akımının yeterliliğinin anlaşılması için ise uterin arter doppler istenir.
20 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu
Gebelikte 20. haftada da her hafta olduğu gibi dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Günde 3 ana öğün ve 5-6 adet ara öğün alınarak beslenilmesi mide ve bağırsakta oluşabilecek problemleri engelleyebilir. Bunun yanı sıra ani acıkmalarında önüne geçileceğinden dolayı aşırı yemek yeme isteği de ortaya çıkmayacaktır.
Vücutta artan kan hacmi sebebiyle demir takviyesi almanız gerekmektedir. Demir, kana oksijen taşıyan ve kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinin yapımında kullanılan bir mineraldir. Demir bakımından en zengin besin maddelerinden biri kırmızı ettir. Bunun yanı sıra kümes hayvanlarının başta but bölgesi olmak üzere etleri de demir içerir.
Et yiyemeyecek durumda olanlar için ise demir takviyesi için ıspanak, baklagiller, kuru üzüm, kuru erik suyu ve demir takviyesi yapılmış mısır gevreği tüketilmesi tavsiye edilir.
20 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?
Gebeliğin 20. haftasında da her hafta düzenli ve yetecek kadar alınan vitaminlerin kullanımına devam edilmelidir.
20 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi
Gebeliğin 20. haftasında gelişimine hızla devam eden bebeğin tırnaklı ve kaşları oluşmaya başlamakta, saçları ise büyümeye devam etmektedir. Yutkunma ve solunum çalışmalarını sürdürür, ağzını düzenli olarak açıp kapar ve dil çıkarma hareketi yapabilir.
Mekonyum adı verilen siyah dışkının birikimi bağırsaklarda devam eder. Kız bebeklerde rahim gelişmeye, erkek bebeklerde ise testisler karın kısmından aşağı inmeye başlar. Zamanının bir kısmını uyuyarak geçiren bebeğin uykusu 20 dakika ile 2 saat arasında olur. Göz kapakları halen açılmamış olsa gözlerini sağa ve sola hareket ettirebilir.
Ciltte oluşan ince yağ tabakalarından dolayı cildin kalınlaşması devam eder ve bu sebeple kilosu artış gösterir. Geçen hafta oluşmaya başlayan Vernix tabakası bu hafta içerisinde miktarını arttırır. Bu haftaya gelindiğinde bebekte neredeyse bir yetişkinde olduğu kadar sinir hücresi bulunur. Bu sinir hücrelerinin gelişmesiyle birlikte bebek vücudunu kontrol eder hale gelmeye başlar. Bebeğin tat alma duyusu da bu hafta ile birlikte acı ve tatlıyı ayırt edecek kadar gelişmiş olur.
Hamilelikte 20. Hafta Yaşananlar
Gebeliğin yarısına gelinen bu dönem yolun çakıllı kısmının atlatıldığı, zorluklarının bitmese de azaldığı bir dönemdir. Erken doğum belirtileri kaybolur. Anne karnında meydana gelen şişme, hamileliğin dışarıdan bakıldığında da belli olabileceği seviyededir. Bebek ise tüm hızıyla gelişimine devam etmektedir. Halen cinsiyeti belirlenmediyse bu hafta içerisinde yapılacak olan ultrason muayenelerinde uygun pozisyonda olması halinde cinsiyeti belirlenebilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebeliğin 20. haftası ile beraber dikkatli olunması gereken bazı durumlar vardır. Ellerde ortaya çıkabilecek uyuşmaların Karpal Tünel Sendromu belirtisi olabileceği bilindiğinden ötürü bu dönem içerisinde kafein alımına dikkat edilmelidir. Çalışan bir anne adayı iseniz artık durumu işvereninize bildirmeniz ve hamilelik süresindeki çalışma şartları ve doğum sonrası yasal izin hakları ile ilgili bilgi almanız gerekmektedir.
20 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Gebeliğin 20. haftasında görülen belirtiler rahmin genişlemesi, karnın şişmesi ve duygusal olarak yaşanan iniş çıkışların azalması olarak bilinir.
Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?
Gebeliğin 20. haftasına gelindiğinde karın artık hamile olunduğunu belli edecek derecede şişmiştir.
20 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?
Gebelikte 20. haftaya girilmesi halinde testler pozitif sonuçlanır.
20. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?
Gebeliğin 20. haftası itibarıyla bebek bir muzun büyüklüğüne denk olan 17-19 cm boyundadır ve ağırlığı yaklaşık olarak 300 gr’dır.
Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?
Beklenen adet döneminde en az 7 günlük bir gecikme yaşanması, hamilelik ihtimalini ortaya çıkması anlamına gelir. Yapılacak gebelik testlerinin sonucunda kesin bir cevaba ulaşılabilir.
Gebelik Hesaplama 2020
Gebelik hesaplamada kadın doğum uzmanlarınca başlangıç tarihi son adet döneminin ilk günü olarak kabul edilmektedir. Bu tarihten itibaren geçen süre sizin ne kadarlık hamile olduğunuzu belirler. Ayrıca bu tarihten 3 ay öncesine gidilip 7 gün eklenmesi yoluyla da bebeğin tahmini olarak doğacağı tarihe ulaşılabilir. Örneğin; 25 Mayıs günü son adet döneminize başladıysanız, 3 ay öncesine yani 25 Şubat gününe gidip 7 gün ekleyerek 4 Mart tarihini tahmini doğum yapacağın tarih olarak bulabilirsiniz. Sitemizde yer almakta olan Gebelik Hesaplama kısmından da detaylı sorgulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?
Gebelik testlerinin anlaşılması testin türüne göre farklılık gösterebilir. İdrar yolu ile yapılan testlerin sonuçları, testin yapıldığı çubukta belirlenecek olan çizgiye göre anlaşılır. Tek bir çizginin oluşması sonucun negatif olduğunu belirtirken, çift çizgi oluşması halinde sonucun pozitif olduğu bilgisine ulaşılır. Kan yolu ile yapılan testlerde ise sonuçlar, testin yapıldığı sağlık kuruluşunca tarafınıza verilecektir.
Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?
Hamilelikte adet döneminin belirleyici unsur oynamasından dolayı, adet kanama düzeni göz önüne alınarak testin yapılması gereken zaman belirlenir. Düzenli şekilde adet görenlerin, adet döneminden 1-2 gün sonra testleri yapması tavsiye edilirken, adet düzensizlikleri yaşayanlarda bu sürenin uzayabileceği bilinir.
Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?
Hamileliğin belirtilerine bakıldığında vajinal akıntının olduğu görülmektedir. Normalden farklı olarak gelen bu akıntı, süt kıvamında ve beyaz renktedir. Kaşıntı ve yanma hislerine sebebiyet verebilir. Kokusuz ve şeffaf bir halde gelmesi zararsız olduğunu gösterirken, farklı bir renkte ve kokulu gelmesi enfeksiyon oluşturabilecek bir duruma işaret eder. Bu sebepten dolayı bir doktora durum hemen bildirilmelidir.
Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?
Baş ağrısı da hamileliğin belirtileri arasında gösterilse de tek başına yaşanması halinde hamile olunduğu kanısına varılamaz.
Hamilelik Testi Fiyatı 2020
Hamilelik testlerinin fiyatları yapılan test türüne göre değişebilir. İdrarda yapılan testler 3-5 TL ile 15-20 TL arasında değişebilirken, kanda yapılan testler 20-100 TL fiyat aralığında olabilir.
Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?
Hamilelik sürecinin ilk anlarından itibaren etkilerini gösteren mide yanması belirtiler arasında gösterilmektedir. Vücuttaki değişimler ile beraber artış gösterebilen bu durum, hamileliğin son zamanlarında ise yavaş yavaş kaybolacaktır.
Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?
Hamile olunup olunmadığının teşhisi için sadece belirtilere bakılması yetersiz olacaktır. Evde kendiniz idrar testi yaparak veya bir sağlık kuruluşuna gidip kan testi yaptırarak hamilelik tespiti yapabilirsiniz.
Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?
Gebelik testlerinin belli olma süreleri yapılan test türüne göre farklılık gösterebilir. Evde yapılan idrar testlerinde sonuç yaklaşık 5 dakika içerisinde belli olacaktır.
Sağlık kuruluşlarında yaptırılan kan testlerinde ise sağlık kuruluşunun içerisinde yoğunluğa bağlı olarak farklı zaman aralıklarında sonuca ulaşılabilir. Normal şartlarda ise kan testlerinin belli olma süresi de ortalama 1 saat olarak bilinmektedir.
27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.