3. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik
3 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?
Gebelikte 3. hafta içerisine girildiğinde bebeğe zigot ismi verilir. Bu dönem içerisinde vücut içerisinde ortak iki DNA üretimi gerçekleşir. 23’er adet kromozomdan oluşan yumurta ve spermler sayesinde meydana gelen 46 kromozomdan oluşan diploid hücresi oluşur. 3. hafta içerisinde bebeğin birçok özelliği belirlenir ve gelişimine başlanır. Zigot, iki ayrı hücreye bölünerek bebeğin hayati ilk adımlarının gerçekleşmeni sağlar. Daha sonra bu ikiye bölünen hücreler de dört hücre şeklinde devam eder. Hamileliğin bu haftası içerisinde bebeğin büyümesi böyle hücre bölünmesi halinde devam eder.
3 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?
Gebeliğin 3. haftasında vücutta hissedilebilecek herhangi bir değişim yoktur. Bu dönem içerisinde sperm ve yumurta hücrelerinin birleşmesi sonucu döllenme meydana gelir. Sperm hücresinin vücuttaki yolculuğu takribi 10 saat sürmektedir. 3. hafta içerisinde annede progesteron hormonu seviyesinde de yükselme olduğu gözükür. Fakat tüm bu durumlar yaşanırken annede herhangi bir belirti veya şikayet olmadığı için normal yaşamına devam eder.
3 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi
Gebeliğin 3. haftasında da farklı bir durum ortaya çıkmadıkça, ilk kontrol sonrası doktorunuz tarafından verilen rutin kontrol takvimine uyulur.
3 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu
Gebeliğin her haftasında olduğu gibi 3. haftasında da beslenmeye dikkat edilmelidir. Bu haftada doktorunuza da danışarak ihtiyacınız kadar protein, vitamin, kalsiyum ve demir almalısınız. Ayrıca beslenme tablonuz içerisinde mutlaka süt ve süt mahsulleri, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller bulundurmalısınız. Bunun yanı sıra bebeğin gelişiminde önemli rolü olan folik asit kullanımı da bu hafta içerisinde yine devam etmelidir.
3 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?
Vitamin alınması bebek gelişiminde ve anne sağlığında önemli bir rol oynadığı için 3. hafta içerisinde de devam etmelidir. Ancak bu vitamin kullanımının miktarı doktorunuz ile beraber belirlenmeli ve aşırıya kaçılmasının önüne geçilmelidir.
3 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi
Hamileliğin 3. haftasında birçok hücreden oluşan fetüsün bölünmesi ve gelişimi sürmektedir. Blastosit ismi verilen bu hücre topu, rahim duvarına tutunur, plasentaya dönüşümü gerçekleşen kısım ise hamilelik hormonu salgılanmasına dair bir emir vererek vücutta yumurta üretimini bir süre için durdurmaya yarar. Ayrıca progesteron ve östrojen hormonlarının da salgılanması bu sayede tetiklenir. Bu durumlar rahim duvarını döker ve oluşmakta olan bebeğin bırakılmasının önüne geçer.
Hamilelikte 3. Hafta Yaşananlar
Hamileliğin 3. haftası hamileliğin tam olarak gerçekleşmeye başladığı hafta olarak bilinir. Spermler ve yumurtalar buluşarak döllenmeyi meydana getirerek, embriyonun gelişimini hızlandırır ve gebelik hormonu üretimini başlatır. Bu döneme girildiğinde idrar veya kan testleri yaptırarak gebelik belirlenebilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelikte 3. haftaya girildiğinde doktor kontrolü altında bazı egzersizlerin yapılması embriyo gelişimi açısından son derece önemlidir. Doktorunuz tarafından hangi egzersizlerin ne kadar sıklıkla yapılması gerektiğini öğrenmeniz daha sağlıklı olacaktır. Tavsiye edilen günlük spor süresi minimum 15 dakika olarak bilinir.
Kan dolaşımının hızlanmasını sağlayacak bu aktiviteler, bebeğin gelişiminde oldukça önemli bir rol oynayacaktır. Ancak bu egzersizlerin yapılması sırasında da oldukça dikkatli olunmalı, ani hareketler yapılmamalı ve gebeliğe zarar verebilecek hareketler yapılmamalıdır. Ayrıca bu hafta içerisinde psikolojik durumunuza da mümkün olduğu kadar dikkat etmeniz gerekmektedir.
Stres yaratacak durumlardan kaçınılmalı, yüksek tempoda işler azaltılmalı ve dinlenecek zaman kendinize ayrılmalı. Bunların dışında ilaç kullanımı da yine doktor gözetiminde yapılmalı, hatta mümkünse yapılmamalıdır. Özellikle Aspirin ilacının kullanılması bu dönemde oldukça zararlı olabilir. Kan sulandırıcı bir ilaç olduğu bilindiği için hem anneye hem de bebeğe karşı türlü zararlar getirebilir.
3 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte 3. haftada gebe olduğunuzu anlayabileceğiniz bazı belirtiler şunlardır; Koku almada hassaslık, mide bulantısı, kusma, vücut ısısı artışı, sık idrara çıkma, şişkin ve hassas göğüsler ve yorgunluk. Bu gibi belirtilerin gözükmesi halinde bir idrar testi yaptırarak çıkan sonuca göre doktor randevusu ile kesin sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?
Hamilelikte çıplakken gözükebilen karın şişmesi 4.ay itibarıyla başlamaktadır. 16 ve 17. haftaya denk gelen bu dönem, 20. haftaya girildiğinde artık dışarıdan da gözükebilecek duruma gelmektedir.
3 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?
Gebeliğin 3. haftası, hamileliğin tam olarak başladığı hafta olarak bilinmektedir ve artık yapacağınız idrar ve kan testleri yoluyla hamilelik tespiti yapabilirsiniz.
3. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?
Bu hafta içerisinde de bebek halen görülemeyecek kadar küçük olsa bile, sürekli hücre artışı gerçekleştirerek gelişimine devam eder. Zigot adı verilen bebek, bu dönem içerisinde dölyatağı tüpünden rahime doğru 6 gün sürecek bir yolculuğa çıkar ve 9 ay boyunca gelişimini sürdüreceği konumuna ulaşır. Hücre sayısındaki artış sürerken, bunlardan bazıları da embriyoya dönüşerek plasentayı meydana getirir.
Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?
Adet döneminde 7 günlük bir gecikme yaşandığında hamile olunabileceğine dair ihtimal belirir. Böyle bir gecikme yaşanması durumunda idrar veya kan testleri yaptırarak gebeliği tespit edebilirsiniz.
Gebelik Hesaplama 2020
Gebelik hesaplarken uzmanlar tarafından başlangıç olarak son regl döneminin ilk günü kabul edilir. Bu tarih göz önüne alınarak kaç haftalık hamile olunduğu ve bebeğin tahmini doğum tarihi tespit edilebilir.
Son adet dönemini başlangıcının 3 ay öncesine gidip 7 gün eklerseniz, bebeğin tahmini doğacak tarihini elde edebilirsiniz. Sitemizde bulunmakta olan Gebelik Hesaplama bölümünden de detaylı sorgulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?
İdrar yolu ile yapılacak testler için verilen çubukların kullanımı farklılık gösterebilir. Kullanıma uygun olarak yapılan testler sonucunda ise çubuk üzerinde tek veya çift çizgi oluşması sonucu hamile olunup olunmadığı belirlenir. Tek çizgi çıkması halinde sonuç negatif, çift çizgi durumunda ise sonuç pozitif olarak belirlenir.
Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?
Hamilelik testlerinde adet dönemleri belirleyici unsur olarak ele alındığından dolayı, adet kanama düzenine bağlı olarak testin yapılması gereken zaman değişebilir. Düzenli adet yaşayanlarda, döllenmeden 2 hafta sonra bir başka deyişle beklenen adet döneminden 1-2 gün sonra testler pozitif sonuç verebilir. Düzenli adet yaşamayanlar da ise bu süreç normalden daha uzun sürebilir.
Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?
Normalin dışında olduğu kolayca ayırt edilen beyaz süt kıvamındaki bir akıntının gelmesi hamilelik belirtisi olarak yorumlanabilir. Zararı olmadığı bilinen bu akıntı kaşıntı ve yanma hissi oluşturabilir ve enfeksiyonel bir durum oluşmaması için doktora görünmek gerekmektedir.
Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?
Tek başına hamileliğin belirtisi olarak nitelendirilmese de baş ağrısı hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır.
Hamilelik Testi Fiyatı 2020
Hamilelik testi fiyatları, testin yapılış şekline bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Kan yoluyla yapılan testlerin 20-100 TL arasında olduğu bilinmektedir. İdrar yoluyla yapılan testler ise en ucuz 3-5 TL olarak başlar ve 15-20 TL tutarındaki türlerine kadar sıralanır.
Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?
Mide yanması, hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır. Özellikle hamileliğin başlangıcında rastlanılan bu durum, zamanla vücutta meydana gelen değişimler sebebiyle hamilelik boyunca devam edebilir. Hamileliğin son evrelerine yaklaşıldığında ise etkilerini yitirir.
Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?
Hamilelik tespiti için evde yapabileceğiniz idrar testlerinin yanı sıra kan yoluyla yapılan testler de yaptırabilirsiniz.
Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?
Yapılmış testin türüne göre değişkenlik gösterebilir. İdrar yoluyla yapılmış testler 5 dakika gibi kısa bir sürede sonuç verebilirken, kan yoluyla yapılan testler testin yapıldığı sağlık kuruluşunun yoğunluk durumuna göre değişebilir. Bütün şartların normal olması durumunda kan testleri ortalama 1 saat içerisinde sonuç verir.
Soru Sor
Aşağıda yer alan ”Yorum Yap” kısmından gebelik ile ilgili her türlü sorularınızı sorabilirsiniz.