Gebelik

6. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

6 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?

Gebeliğin 6. haftası itibarıyla embriyo halindeki bebek belirgin özelliklerinin artması sebebiyle daha net gözükmeye başlar. Bu dönemde bulunan bebeğin başı, burun çıkıntısı, gövdesi kuyruk sokumu, kol ve bacakları gözükebilir. Bebeğin başının ve vücudunun kalan kısımlarının büyüklüğü aynıdır. Aynı zamanda bu haftanın sonunda ultrason kontrollerinde bebeğin kalp atışları da duyulabilir.

6 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?

Gebeliğin 6. haftasına giren annede hamilelik hormonlar, progesteron ve östrojen hormonları seviyesi iyice artmaya başlar. Hamilelik döneminin öncesine göre rahim boyu 500 veya 1000 kat aralığında genişleme yaşar. Bu genişleme 6. hafta sonunda ise ilk halden 2 veya 3 kat daha fazla olacak gerçekleşir. Ayrıca gözle görülür değişiklikler de bu hafta itibarıyla başlar. Memeler hassaslaşır, büyür ve meme uçlarında koyulaşma meydana gelir. Bunun yanı sıra bel kısmında da yağlanmalar oluşabilir.

6. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

6 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi

6. haftasına girilen gebelik döneminde doktorunuz tarafından verilen düzenli kontrol muayenelerine uymaya devam etmelisiniz. Olağan dışı bir durum olduğunda da durumu doktorunuza bildirmeli ve kontrollerinizi gerçekleştirmelisiniz.

İlginizi Çekebilir!!!  31. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

6 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu

Gebeliğin 6. haftasına girildiğinde normal beslenme tablosunun yanı sıra bu dönemde artan bulantıları önlemek adına kavun, ayva, kızarmış ekmek, üzüm ve kereviz gibi yiyecekler de tüketilebilir. Özellikle bu bulantıları engellemek adına sabah kalkınca hemen bir şeyler atıştırma alışkanlığı kazanmanız tavsiye edilir.

6 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?

Gebelikte ilk andan itibaren alınması önemli olan vitaminler bu haftada da yeterli miktarda tüketilmelidir.

6 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Anne karnında 6. haftasını geçiren bebek gelişimine ve büyümesine hızla devam eder. Kalp atışları bir yetişkinin neredeyse 2 katı olacak şekilde dakika başına 150 defa olarak düzenli olarak atar. Bu hafta içerisinde bebeğin gözleri, göz kapakları, mercek ve kornea kısımları ortaya çıkmaya başlar. Omurgası yapısal olarak gelişimini tamamlar.

Akciğerleri içerisinde ikincil dallar meydana gelmeye başlar. Anneden bebeğe kan akışı göbek kordonu aracılığı ile plasentadan aktarılır. Ayrıca bebek gelişimini destekleyici hormonlar üreten bu plasenta, besin ve oksijen aktarımını da sağlar ve bebeğin bedeninde mevcut olan atık maddeleri de atmaya yarar.

6. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

Hamilelikte 6. Hafta Yaşananlar

Hamileliğin 6. haftasına gelindiğinde vücudunuz size hamile olduğunuzu açık açık göstermeye başlar. İlk trimester dönemin etkiler halen devam etse de vücut karmaşık bir durum gerçekleştirdiği için birkaç hafta içerisinde bunlar da kaybolacaktır. Bebek ise 6. haftaya gelindiğinde bir mercimek büyüklüğünde olsa da bu haftanın sonunda 3 kat daha büyüyecektir. Ağız, burun ve kulaklar bu hafta içerisinde şekillenmeye başlar.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle 6. hafta sonrası anne adayları sık idrar yapma isteği yaşayabilir ve bundan kaynaklı olarak idrar yolu enfeksiyonları geçirebilir. Zaman geçirmeden tedavi edilmesi gereken bu durum için derhal doktor bilgilendirilmeli ve tedaviye başlanmalı. Bu dönem içerisinde hormonlarda gerçekleşen değişimlerden kaynaklı olarak duygusal iniş çıkışlar da ortaya çıkabilir. Bunun önüne çevrenizdeki insanların desteği ile geçebilirsiniz. Ayrıca bu haftada mide bulantıları da artabilir.

İlginizi Çekebilir!!!  Diş Macunuyla Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Bulantısı olanların yanlarında mutlaka az tuzlu kraker benzeri yiyecekler bulundurmaları istenir. İlk haftadan itibaren kullanımı bırakılması gereken zararlı maddelerin de kullanılmaması devam edilmelidir. Doktor tarafından önerilmediği sürece herhangi bir ilaç kullanımı gerçekleştirilmemelidir.

6 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebeliğinde 6. haftasındaki belirtileri; mide bulantısı ve yanması, kabızlık, yorgunluk ve sık idrara çıkma isteği olarak bilinmektedir.

Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?

Hamilelik dönemindeki karın şişmesi 4. ay itibarıyla çıplak gözle görülebilir. Hamileliğin 16-17. haftalarına denk gelen bu durum, 20. haftada ise dışarıdan gözükecek kadar belirginleşmeye başlar.

6 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?

Gebeliğin 6. haftasını geçirenlerin testlerinde pozitif sonuç gözükme ihtimali oldukça fazladır.

6. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

6. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?

Gebeliğin 6. haftasında bebek yaklaşık 2,5-3 mm boyunda bir nar tanesi veya mercimek boyutundadır. Bebeğin bu dönemdeki ağırlığı ise 1,5-2 gr olarak bilinir.

Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?

Hamileliğin ilk fark edilme durumlarından olan adet gecikmesi, 7 günü geçtiği takdirde kadınlarda hamile olma ihtimalini ortaya çıkarır. Yapılacak testler ile kesin bir sonuç alınabilir ve pozitif bir sonuç alınması halinde gebelik takibi süreci başlatılır.

Gebelik Hesaplama 2020

Gebelik hesaplamak için son regl döneminin ilk gününü bilmeniz gerekmektedir. Bu dönemden itibaren geçen süre tahmini olarak kaç haftalık hamile olduğunuzu belirleyecektir. Bebeğinizin tahmini doğum tarihini öğrenmek için ise yine son regl döneminin ilk gününden 30 gün öncesine gidip 7 eklemelisiniz. Örneğin; ocak ayının 15’inde son regl dönemini geçiren biri 3 ay öncesine yani ekim ayına giderek 15+7 işlemi sonucunda 22 Ekim gününe ulaşır ve bebeğin tahmini doğum tarihini bulur. Sitemizde yer alan Gebelik Hesaplama bölümünden siz de sorgulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir!!!  18. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?

İdrar yolu ile yapılan gebelik testlerinde çıkacak sonuç ortaya çıkan çizgilerin durumuna göre belli olur. Test sonucunda oluşan çizgi tek ise negatif, çift ise pozitif olarak sonuçlandığı anlaşılır. Az da olsa yanılma payı olan bu testi kesinleştirmek için herhangi bir sağlık kuruluşuna giderek kan testi de yaptırabilirsiniz.

Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?

Hamilelik testlerinin belirleyici unsuru olarak regl dönemi ele alındığından, yapılacak testin zamanı için adet kanama düzenine bakmak gerekir. Eğer düzenli adet geçiriyorsanız, adet döneminizin 1 veya 2 gün sonrası yapacağınız testlerden pozitif sonuç alabilirsiniz. Adet düzensizlikleri olanlarda ise bu durum daha uzun sürebilir.

Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?

Normalin dışında olduğu kolayca ayırt edilebilen süt kıvamındaki beyaz akıntı hamileliğin belirtilerinden biridir. Şeffaf ve kokusuz olduğunda zararsız olduğu bilinen bu akıntı, kaşıntı ve yanma hissi meydana getirebilir. Aksi bir durumda gelen akıntıda ise enfeksiyona neden olabilecek bir durumun önüne geçmek adına mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

6. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?

Baş ağrısı tek başına bir hamilelik belirtisi olarak nitelendirilmese de belirtilerin arasında gösterilmektedir.

Hamilelik Testi Fiyatı 2020

Hamilelik testi fiyatları yapılacak testin türüne göre farklılık gösterebilir. Kan yolu ile yapılacak olan testlerin fiyatları 20-100 TL arasındadır. İdrar yolu ile yapılacak testler ise 3-5 TL’den başlayıp 15-20 TL’ye kadar uzayan türleri bulunabilir.

Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?

Mide yanması, hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır. Özellikle hamileliğin başlangıç dönemlerinde sıklıkla rastlanılan bu rahatsızlık, hamilelik dönemi boyunca vücutta meydana gelen bazı değişiklikler nedeniyle artış gösterebilir. Hamileliğin son evrelerine doğru ise etkilerini yitirecektir.

Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

Hamilelik şüphesi olanlar idrar veya kan yolu ile testler yaptırarak hamile olup olmadıklarını tespit edebilirler.

Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?

Gebelik testinin belli olma süresi testin türüne göre değişkenlik göstermektedir. İdrar yolu ile yapılacak olan testlerde sonuç 5 dakika içerisinde belli olacaktır. Sağlık kuruluşlarında kan yolu ile yapılan testler ise testin yapıldığı sağlık kuruluşunun o sıradaki yoğunluğuna göre farklılık gösterse de normal şartlarda yaklaşık 1 saat içerisinde belli olacaktır.

Rate this post

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
1