40. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik
40 Haftalık Gebelik Bebek Kaç Kilo Olur?
Gebeliğin 40. haftasında yaklaşık olarak 3,5 kg olan bebek, doğum yapılmaması halinde önümüzdeki hafta yaklaşık olarak 3,7 kg olacaktır.
40 Haftalık Gebelikte Bebek Kaç Aylık Olur?
Gebeliğin 40. haftasına gelindiğinde bebek 9 ay 10 günlük hamilelik süresini doldurmuş olacaktır. Bebeğin bu hafta içerisinde doğması beklense de doğum yapılmaması halinde endişelenilmemesi gerekir. Çünkü bebeğin doğumu 42. haftaya kadar gerçekleşebilir.
40 Haftalık Gebelik Mide Bulantısı Olur mu?
Gebeliğin 40. haftasında en çok karşılaşılan durumlardan biri mide bulantısıdır. Doğumun yaklaşmasından dolayı beklenen bir durum olması nedeniyle endişe vermemesi gerekir.
40 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
Gebeliğin 40. haftasında ultrason muayenesinin yapılmama ihtimali vardır. NST ile beraber bebeğin kalp atımının değerlendirilmesinin yapılması yeterli olabilir. Ultrason ihtiyacı oluşması durumunda ise amniyon sıvısı miktarı ve bebeğin genel durumu kontrol edilecektir.
40 Haftalık Gebelik Bebek Kaç Gr Olur?
Gebelikte 40. haftaya girildiğinde bebeğin ağırlığı yaklaşık olarak 3500 gr olur. Bu haftada doğum yapılmaması durumunda 41. haftada bebek yaklaşık olarak 3700 gr olacaktır.
40 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi
Gebeliğin 40. haftasında bebek doğuma hazır hale gelmiştir. Bu hafta içerisinde doğumun gerçekleştirme ihtimali bulunsa da doğumun gerçekleşmesi 42. haftaya kadar sürebilir. Ülkemizdeki devlet hastanelerinin doğumu bekleme süresi genellikle en fazla 41 hafta iken, özel hastanelerde bu süre 40 hafta olabilir. Ayrıca beklenen süre doktordan doktora da farklılık gösterebilir.
Tercihen 42. haftayı beklememeyi seçen doktorların büyük çoğunluğu, hukuki açıdan riske girmemek adına böyle bir tercihte bulunurlar. Bu sürecin dolmasını bekleyenlerde ise anne ve bebeğin doğasına güven vardır ve alanlarında uzmanlardır. Gebelikte bu haftaya gelinene kadar sizin doğum için bekleyeceğiniz haftayı belirleyerek bu tercihe göre doktor seçimi yapmış olmanız gerekir.
Bebeğin doğumu sonrasında hemşire tarafından bebeğin ağız ve burnunda bulunan mukus ve amniyotik sıvılar temizlenir. Son trimestere girildiğinde başlayan sürfaktan üretimi, doğum sonrası akciğerlerin şişmesini sağlar ve bebeğin doğum sonrası rahat nefes almasına yardımcı olur. Prematüre olan bebeklerde bu üretimin henüz tamamlanmamasından dolayı, yapay sürfaktan verilmesi ile beraber kuvöz içerisinde solunum desteği sağlanacaktır.
40 Haftalık Gebelikte Anne Beslenme Tablosu
Gebeliğin 40. haftasında da beslenmeye düzenli şekilde devam edilmeli, ara öğünler atlanmamalı ve besin değeri yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Bol sıvı tüketiminin de öneminin yüksek olduğu bu dönemde ufak kaçamaklar yapılması mümkündür.
40 Haftalık Gebelikte Kasık Sancısı Olur mu?
Gebeliğin 40. haftasına gelindiğinde anne adayı büyük ölçüde doğum kasılmalarına hazır olduğundan dolayı kasık sancılarında azalma olabilir. Ancak doğumun belirtileri arasında olmasından dolayı kasık sancılarının devam etmesi de mümkündür.
40 Haftalık Gebelikte Kürtaj Olur mu?
Gebelikte ilk 10 haftalık süreçte isteğe bağlı kürtaj yapılabilmesi mümkünken, daha sonraki süreçte hamileliğe olumsuz etkisi olabilecek bir hastalığın tespiti durumunda doktor kararı ile gerçekleştirilebilir.
40 Haftalık Gebelik Vücut Değişimi
Gebeliğin 40. haftasına gelindiğinde anne adayı artık doğuma artık hazır hale gelmiştir. Bu hafta ile beraber artık tamamen doğum belirtilerine odaklanmalı ve doğuma hazır bir kafa yapısına geçmelidir.
40 Haftalık Gebelik Yorumları
- Artık muhtemelen son haftaya girmiş olmamızdan dolayı heyecan seviyemiz tavan yapmış durumda. Doktorumuzu ve hastanemizi seçtik, hazırlıklarımı yaptık bekliyoruz.
– Belki de son defa yaptırmış olduğumuz testlerimizi de gerçekleştirdik. Hem bebekte hem de bende herhangi bir sorun gözükmemekte. Dört gözlü doğumun gerçekleşeceği günü hazırlıklarımızı tamamlamış halde bekliyoruz.
40 Haftalık Gebelik Karın Ne Kadar Büyür?
Gebeliğin 40. haftasına gelindiğinde karın büyümesini tamamlamış ve doğuma hazır duruma gelmiştir.
40 Haftalık Gebelikte Akıntı Olur mu?
Gebeliğin 40. haftasında doğum belirtilerinin daha fazla hissedilmeye başlanması nedeniyle akıntı yaşanması ihtimali de vardır. Kanlı ve sümük kıvamında bir akıntının gelmesi durumunda, doğumun 12 veya 24 saat aralığında başlayacağına dair güçlü bir belirti olacağı tahmin edilir. Bu gibi bir akıntının gelmesi halinde vakit kaybetmeden doktora durum bildirilmelidir.
40 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebeliğin 40. haftasında yapılacak doğumun nasıl olacağı tekrardan doktor ile değerlendirilmelidir. Ağrı çekilmemesi istenmesi durumunda epidural doğum yaptırılması istenebilir. Bu doğum türünün avantajları olarak doğumun uzaması halinde dinlenmenin sağlanması ve doğum rahatsızlıklarını gidermesi sayılabilir. Dezavantajları ise avantajlarına nazaran daha fazla olabilir.
İlaçlı bir müdahale olmasından dolayı doğumun başlamasını sağlayan oksitosin ve endorfin hormonlarının engellenmesine neden olur. Bilinci olumsuz yönde etkileyen bu durum, kasılmaları zayıflatabilir ve doğumun daha uzun sürmesine sebep olabilir. Şiddetli baş ağrısı oluşturabilmesinin yanı sıra kan basıncında da birden düşüş görülmesine neden olabilir.
Bunların dışında iğne yapılan bölgede ağrı, sırtta ağrı, titreme hali, kulak çınlaması, idrar yapmada zorluk ve mide bulantısı gibi sonuçlar da doğurabilir. Ayrıca emzirme sırasında ihtiyaç duyulan prolaktin hormonundaki salgılanmayı da olumsuz etkileyebileceğinden dolayı bazı bebeklerde emzirme zorlukları ortaya çıkabilir. Fakat bu amaçla yapılan araştırmalarda kesin bir sonuca halen ulaşılamamıştır.
40 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?
Gebeliğin 40. haftasında başlangıçtan beri alınmış olması istenen kilo aralığı 13-14 kg’dır.
40 Haftalık Gebelikte Doktor Kontrolleri
Gebeliğin 40. haftasındaki kontrollerde genellikle ultrason muayenesi yapılmazken, NST yöntemi ile bebeğin kalp atışları değerlendirilir. Ultrason kontrolü yapılması halinde ise amniyon sıvısı miktarına ve bebeğin genel durumuna bakılacaktır.
40 Haftalık Gebelikte Bebek Duyabilir mi?
Gebeliğin 40. haftasında işitme duyusunun gelişimi tamamlanan bebek, sesleri net bir şekilde duyma ve ayırt etme yeteneğine sahiptir.
40 Haftalık Gebelik Bebeğin Boyu Ne Kadardır?
Gebeliğin 40. haftasında bebeğin boyu bir karpuz boyutuna denk olan 51-52 cm büyüklüğündedir. Doğumun bu hafta gerçekleşmemesi durumunda 41. haftada bebeğin boyu yaklaşık olarak 52 cm olacaktır.
40 Haftalık Gebelikte Anne Aşerir mi?
Gebeliğin 40. haftasında odak noktasının tamamen doğum olması nedeniyle yemek yeme isteği azalmaya ve aşermeler gözükmemeye başlar.
40 Haftalık Gebelikte Nefes Darlığı Olur mu?
Gebeliğin bu son haftalarında bebeğin aşağı doğru inmesi ile beraber nefes darlığı şikayetlerinde de azalma olacaktır.
40 Haftalık Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Olur mu?
Gebeliğin son haftalarında idrar yolu enfeksiyonlarının yaşanma ihtimali vardır. Kanlı ve yanma hissi oluşturan idrar gelmesi ve sık idrara çıkma isteği gibi belirtileri bulunan bu durum, vakit kaybetmeden doktora bildirilmeli ve tedavisine başlanmalıdır.
40 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?
Gebeliğin 40. haftasında da besin değeri yüksek gıdaların tercih edilmesi son derece önemlidir. Vitaminin de hem anne hem bebek sağlığına katkıları bilindiğinden dolayı yeterli miktarda tüketilmesi gereklidir.
40 Haftalık Gebelik Baş Ağrısı Olur mu?
Gebeliğin 40. haftasında önceki aylara ve haftalara göre baş ağrılarının görülme ihtimalinde azalma olacağı tahmin edilir. Doğumun yaklaşmasından dolayı endişe, kaygı ve korku gibi hislerin oluşmasıyla beraber uykusuzluk yaşanması sonucunda baş ağrıları ortaya çıkabilse de doğuma dair bir belirti olarak tanımlanamaz.
Soru Sor
Aşağıda yer alan ”Yorum Yap” kısmından gebelik ile ilgili her türlü sorularınızı sorabilirsiniz.
Hafta Hafta Hamilelik – 1. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 2. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 3. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 4. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 5. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 6. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 7. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 8. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 9. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 10. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 11. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 12. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 13. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 14. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 15. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 16. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 17. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 18. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 19. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 20. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 21. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 22. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 23. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 24. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 25. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 26. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 27. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 28. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 29. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 30. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 31. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 32. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 33. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 34. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 35. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 36. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 37. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 38. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 39. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 40. Hafta Gebelik