4. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik
4 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?
Gebelikte 4. haftada embriyonik periyot başlangıcının sinyalleri alınır. Bu dönemden itibaren 10. haftaya kadar bebeğin organları ve bazı fonksiyonları gelişimine başlar. Bu süreçte oldukça dikkatli olunması gerekir. Çünkü bebek gelişiminde engellerin meydana gelebileceği en savunmasız dönem olarak bilinmektedir.
4 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?
Bu dönem içerisine girildiğinde annede kalp normalden daha fazla atmaya başlar. Sıklıkla yorgunluk hissi meydana gelir. Hamilelik hormonlarının artması ve kan hacminin yükselmesi nedeniyle göğüslere giden kan miktarı da artar ve meme ucu hassasiyetleri meydana gelebilir. Yine hormonların artması sebebiyle, mide bulantısı ve halsizlik gibi belirtiler de kendisini bu dönem içerisinde gösterebilir.
4 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi
Hamileliğin 4. haftasında normal dışı bir durum olmadıkça doktorunuz tarafından verilecek rutin kontrol takvimi devam etmektedir.
4 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu
Gebeliğin başladığı dönemden itibaren dikkat edilmeye başlanan beslenme düzenine yine aynı şekilde devam edilmelidir. Bebeğe ve size zarar verebilecek yiyeceklerden ve maddelerden uzak durulmalı, çiğ et tüketimi son bulmalıdır. Cıva içeren bazı balık türleri de uzak durulması gereken yiyecekler arasındadır. İyi yıkanmış meyve ve sebzeler, süt ve süt ürünleri ve gerekli vitaminlerin alınması bu dönemde de sürmelidir.
4 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?
Hamilelikte bebeğin gelişimi açısından rolü büyük olan vitaminler bu dönem içerisinde de alınmaya devam etmelidir. Fazla vitamin alınması da bazı zararlar meydana getirebileceği için doktorunuz gözetiminde aldığınız besinler de hesaba katılarak, almanız gereken vitamin miktarı belirlenir.
4 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi
Gebeliğin 4. haftasına gelindiğinde halen bir embriyo halinde olan bebeğinizin kalbini ve kafasını oluşturacak yapılar gelişmeye başlar. Ayrıca embriyoyu ortaya çıkaran hücreler tarafından plasentanın gelişimi de desteklenmeye başlar. Bu plasenta hamilelik dönemi boyunca bebeği beslemeye yaramaktadır.
Bebek, amniyotik kese adı verilen bir kese içerisinde hamilelik boyunca gelişim gösterecektir. Ultrason yolu ile görülemeyecek kadar ufak olan bu kese içerisinde, 4. haftaya gelindiğinde yolk kesesi isminde bir küçük halka oluşur. Bu halka, içerisinde bulundurduğu sıvılarla embriyonun ihtiyacı olan besinleri ulaştırmaya yardımcı olmaktadır.
Hamilelikte 4. Hafta Yaşananlar
Hamileliğin 4. haftasında blastosit olan bebek kendisini rahim çeperine bağlamaya başlamaktadır. Bu dönem içerisinde döllenmeye uğramış yumurta ve rahim bağlantı hali içerisindedir. Bu dönemin yaklaşık olarak yüzde 30’unda, hücre kümeleri tarafından rahim duvarı içerisinde açılan tüneller nedeniyle emplantasyon kanamaları gözükebilir.
Genellikle sınırlı bir şekilde gerçekleşen bu kanama, pembenin, kırmızının veya kahverenginin açık tonlarında görülebilir. Normalde olması beklenen regl döneminde daha önce gerçekleşse de bir sorun teşkil etmez.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelikte 4. haftaya gelindiğinde sıkça dinlenilmeli ve beslenme düzeni kontrol altında tutulmalıdır. Mümkün olabilecek en yüksek seviyede stresten uzak durulmalıdır. Gün içerisinde olabildiği kadar temiz havada yürüyüşler yapılmalı, kendinizi iyi hissettirecek şeyler yapılmalıdır.
4 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?
4 haftalık gebelik belirtileri olarak yorgunluk hali, halsizlik, mide bulantısı, kasıkta ve karında ağrı, idrar sıklığı, fazla salya ve ağızda hissedilen metalik bir tat sayılabilir. Bu gibi durumların görülmesi halinde bir idrar testi veya kan testi yaptırarak gebelik tespiti yapabilirsiniz.
Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?
Hamilelikte karın şişmesi 16 veya 17. hafta itibari ile çıplak olarak görülmeye başlar. Hamileliğin 4. ayına denk gelen bu dönem, 20. hafta sonrasında ise dışarıdan da gözükecek duruma gelmektedir.
4 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?
Hamilelik hormonlarının yeterli düzeyde artması sebebiyle 4 haftalık gebelikler testlerde pozitif sonuç vermeye başlayabilir.
4. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?
Gebelikte 4. haftada bebek halen embriyo halindedir ve 1 mm kadar büyüklüğünde bir haşhaş tohumu boyutundadır.
Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?
Adet günü 7 gün geciken kadınlar hamile olma ihtimalini taşırlar. Böyle bir durum yaşandığı takdirde kan veya idrar yolu ile hamilelik testi yaptırılarak kesin sonuca ulaşılabilir. Testten pozitif bir sonuç alınması halinde, bir doktordan randevu alınarak gebelik takibi süreci başlatılmalıdır.
Gebelik Hesaplama 2020
Kadın doğum uzmanları tarafından son adet tarihinin başlangıç günü baz alınarak yapılan gebelik hesaplamalarında, bu tarihten itibaren geçen süreyi hesaplayarak kaç haftalık hamile olduğunuzu hesaplayabilirsiniz. Ayrıca yine bu dönemden 3 ay öncesine gidilip 7 gün ekleyerek bebeğin tahmini doğum tarihi de hesaplanabilir.
Örnek vermek gerekirse; son adet dönemi 14 Ağustos ayında başlayan biri 3 ay öncesine yani mayıs ayına giderek 14+7 işlemi sonrası 21 Mayıs tarihine ulaşarak doğumun gerçekleşmesi beklenen tahmini tarihe ulaşabilir. Sitemiz içerisinde bulunan Gebelik Hesaplama bölümünden detaylı sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?
İdrar yoluyla yapılan testlerde kullanım şekline uygun olarak yapılan testlerin sonucu ortaya çıkacak çizginin tek veya çift olmasına göre anlaşılır. Tek çizgi çıkması durumunda sonucun negatif olduğu yani hamilelik söz konusu olmadığı, çift çizgi çıkması halinde ise pozitif yani hamile olunduğu sonucu ortaya çıkar.
Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?
Kan yoluyla yapılacak testlerde net sonuç alabilmek için döllenmenin üzerinden en az 4 gün geçmesi gerekir. İdrar yoluyla yapılan testlerde ise 10 veya 12 günlük bir sürenin geçmesi gerektiği bilinmektedir.
Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?
Beyaz renkli süt kıvamında gelen akıntı, hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır. Bu akıntının şeffaf ve kokusuz olması zararsız olduğu anlamına gelir. Aksi bir durumda ise enfeksiyon söz konusu olabileceği için bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?
Baş ağrısı, tek başına hamilelik belirtisi olarak sayılmasa da genel belirtiler arasında yer alan bir durumdur.
Hamilelik Testi Fiyatı 2020
Hamilelik testi fiyatı yapılan testin tipine göre farklılık gösterir. İdrar yoluyla yapılan testler 3-5 TL’den 15-20 TL’ye kadar türleri olan bir test tipidir. Kan yoluyla yapılan testlerin fiyatları ise 20-100 TL arasında değişkenlik gösterir.
Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?
Mide yanmasının hamileliğin başlıca belirtileri arasında olduğu bilinmektedir. Hamilelik başlarında sıklıkla şikayetler arasında yer alan bu durum, ilerleyen süreçte kasların yavaşlaması ve rahmin büyümesi nedeniyle artacaktır.
Hamilelik döneminin sonlarına doğru ise bebeğin kafasının doğum kanalına ilerlemesi nedeniyle göğüs boşluğu ve diyafram üzerinde oluşan baskıda azalma meydana gelir ve mide yanması şikayetleri de azalmaya başlar.
Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?
Hamile olup olmadığınızı öğrenmek için evde kendinizin yapabileceği idrar testlerinin yanı sıra daha kesin sonuç alabileceğiniz kan testleri de yaptırabilirsiniz.
Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?
Yaptırmış olduğunuz gebelik testinin tipine göre alacağınız sonucun zamanı da değişiklik gösterir. Kendiniz tarafından yaptığınız idrar testleri 5 dakika içerisinde sonuç verir. Sağlık kuruluşlarında yaptığınız kan testleri ise kuruluşun o zamanki yoğunluğuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Şartların normal olması halinde ise kan testleri yaklaşık 1 saat içerisinde sonuç verecektir.