24. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik
24 Haftalık Gebelik Bebek Kaç Kilo Olur?
Gebeliğin 24. haftasında bebeğin kilosu yaklaşık olarak 600 gr’dır.
24 Haftalık Gebelik Anne Karnı Görüntüsü
Gebeliğin 24. haftasına gelmiş bir anne adayının karnı, dışarıdan bakıldığında hamile olduğu anlaşılacak seviyede büyümüştür.
24 Haftalık Gebelikte Bebek Kaç Aylık Olur?
Gebelikte 24. haftası bebeğin 6 aylık olduğu zamandır. Bir başka deyişle hamileliğin üçte ikilik kısmının geride kalmasına kısa bir süre kalmıştır.
24 Haftalık Gebelik Mide Bulantısı Olur mu?
Gebeliğin 24. haftasında önceki haftalara göre daha nadir mide bulantıları ile karşılaşılır. Hatta bazı anne adaylarında hiç karşılaşılmadığı da gözlemlenen bu durum, genellikle gebelik şekeri tespit edilen anne adaylarına kendisini gösterir.
24 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
Gebelikte 24. hafta yapılan ultrason muayenelerinde bebek hareket halinde veya uyur halde görülebilir. Kavrama yeteneğinde yaşanan büyük gelişimden dolayı, bu görüntülerde küçük parmaklarını yüzüne götürebildiği ve göbek kordonunu tuttuğu anlara da rastlanabilir.
24 Haftalık Gebelik Bebek Kaç Gr Olur?
Gebelikte 24. haftaya gelindiğinde bebeğin ağırlığı yaklaşık olarak 600 gr olur.
24 Haftalık Gebelik Ense Kalınlığı
Gebelikte ense kalınlığı ölçümü genellikle 11 ve 14. haftalar arasında yapıldığı bilinse de bu dönem içerisinde olması gereken kalınlık için de en yüksek sınırın 6 mm olduğu tahmin edilir.
24 Haftalık Gebelik Bebek Cinsiyeti Belli Olur mu?
Gebeliğin 24. haftasına gelindiği takdirde bebeğin cinsiyeti belli olmuş olacaktır.
24 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi
Gebeliğin 24. haftasına gelinince yaşanan en büyük gelişim bebeğin artık bir hücre yığını değil bir birey olarak kabul edilmeye başlanmasıdır. Dış dünyada nefes alabilecek seviyede gelişmiş olan akciğerleri nedeni ile bu hafta sonrasında olası erken doğumlarda bebeğin tıbbı yardımlar ile beraber hayatını sürdürme ihtimali vardır. Bundan dolayı Amerika’da bebeğin birey olarak kabul edilmesi 24. haftada olurken, İngiltere’de de bebeğin yasal olarak yaşama sınırı 24 haftadır.
Duyularındaki gelişim önemli derecede tamamlanmış olup beyin hücrelerinde gelişim sürmektedir. Artık bebek bilinçli tepkiler vermeye başlar ve algılarında gelişme olur. Sesleri çok net duyabildiği için bebeği rahatlatıcı müzikler dinletilmesi ve onunla konuşulması bu dönemde çok önemlidir.
Doğum hakkında onunla konuşmanızın bile doğuma olumlu yansıyacak etkileri olabileceği bilinmektedir. Solunum ve sindirim sistemi de amniyon sıvısı soluması ile beraber gelişmeye devam etmektedir.
24 Haftalık Gebelikte Anne Beslenme Tablosu
Gebeliğin 24. haftasında bebeğin kemiklerinde yaşanan güçlenmenin sonucu olarak anne adayında da bu durumla doğru orantılı olarak kalsiyum ihtiyacı meydana gelir. Kalsiyum alınmasının önemli olduğu bu dönemde günlük 1000-1500 mg kalsiyum alınması ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir. Bu ölçüde kalsiyumu karşılamak adına örnek vermek gerekirse 4-6 kase yoğurt yenebilir.
24 Haftalık Gebelikte Kasık Sancısı Olur mu?
Gebeliğin 24. haftasına ulaşıldığında bebeğin iyide iyiye güçlenmesi nedeniyle atacağı tekmelerin şiddetinde de artış olur. Bu tekmelerin sonucunda anne adayında kasık sancıları oluşabilir. Ancak erken doğum belirtisi de olabileceği bilinen bu durumun yaşanması halinde doktora durumu bildirmek ve kontrolleri yaptırmak faydalı olacaktır.
24 Haftalık Gebelikte Kürtaj Olur mu?
Gebelik süresince isteğe bağlı kürtaj yapılması yasal olarak 10. haftaya kadar mümkündür. Bu dönemden sonraki süreçte kürtaj yapılması ancak hamileliğin seyrine olumsuz bir hastalığın görülmesi durumunda olabilir ve bu karar doktor tarafından verilebilir.
24 Haftalık Gebelik Vücut Değişimi
Gebeliğin 24. haftasında boyu 24 cm olan rahim göbek deliğinin hizasına doğru çıkmasını sürdürür. Bunun sonucu olarak kaburga açılarında da değişme yaşanır ve göğüs bölgesinde hafif ağrıları ile karşılaşılabilir. Ayrıca mide ve bağırsaklarda yaşanan baskı da sindirim sorunlarına sebep olabilir.
Kan hacminin artmasından dolayı cilt daha sağlıklı bir görünüme kavuşur ve saçlarda gürleşme yaşanır. Bu dönemde saç dökülmesi yaşanmasa da doğum sonrası bu durum yaşanabilir.
24 Haftalık Gebelik Yorumları
– Geceleri çok fazla sırt ağrıları yaşamaya başladım. Sola yatmam tavsiye edilse de alışık olmadığım için uyku halinde bile sağa dönmüş oluyorum. Sonuç olarak kendime bir hamile yastığı aldım.
– Şu ana kadar en keyif aldığım hafta. Hiçbir sorunla karşılaşmadım ve kendimi tamamen doğum sonrasına alışveriş listesi hazırlamaya verdim.
24 Haftalık Gebelik Karın Ne Kadar Büyür?
Gebelikte 24. haftasını yaşayan bir anne adayı hamileliği belirleyecek derecede büyümüş bir karna sahiptir.
24 Haftalık Gebelikte Akıntı Olur mu?
Gebeliğin 24. haftasında yaşanabilecek durumlardan biri de vajinal akıntıdır. Bu akıntılar genellikle kokusuz ve beyaz olarak gelse de bazı anne adaylarında farklı bir renkte ve keskin bir koku ile geldiğine de rastlanmıştır. Akıntının bu şekilde gelmesi vajinal enfeksiyona sebep olabileceğinden dolayı, durum doktora derhal bildirilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Tedavi edilmediği takdirde bu enfeksiyonların bebeğe zararlı sonuçları olabilir.
24 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebeliğin 24. haftası içerisinde bazı sindirim sistemi sorunları kendisini gösterebilir ve bunlara karşı dikkatli olunmalıdır. Özellikle yaşanan hazımsızlığın sonucu olarak oluşabilecek reflü benzeri rahatsızlıkları önlemek adına az az ama sık sık yemeye dikkat edilmelidir. Midedeki asit dengesini korumak adına yoğurt yemeye veya süt içmeye özen gösterilmelidir.
Baharat ve yağ içeren gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır. Yemek yerken fazla su alınması mideyi şişirip reflüyü tetikleyebileceğinden dolayı bu duruma da dikkat edilmelidir. Yatma saatinize yakın saatlerde ağır besinler tüketmemeye özen gösterilmelidir. Kabızlık sorunu yaşanması durumunda bol miktarda meyve ve sebze tüketilmelidir.
Gün içerisinde öğünlerin aralarında olacak biçimde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Ayrıca hareket etmenin de bağırsakları harekete geçirmesinden dolayı, bir sağlık engeli bulunmaması durumunda düzenli olarak egzersizler yapılması tavsiye edilir.
24 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?
Gebeliğin 24. haftasına gelindiğinde hamilelik başından beri alınmış olması gereken toplam kilo 6 ile 7,3 kg arasında olmalıdır.
24 Haftalık Gebelikte Doktor Kontrolleri
Gebeliğin 24. haftasında yapılacak doktor kontrollerinde bazı testler istenebilir. 28. haftaya kadar yapılabilecek olan şeker yükleme testleri, genellikle daha evvel idrarında şekere rastlanmadığı için bu testi yaptırmamış olanlardan istenir. Yapılması gereken testler arasında yer alsa da testin yapılması kararı anne adayı tarafından verilir.
Diyabet riski yüksek olanlara 100 gr glikoz yükleme testi (OGTT), daha düşük riskte olanlara ise 50 gr glikoz yükleme testi (PPG) yapılması istenir. PPG testinin yapılmasında açlık durumunuza bakılmaz. Bu testin en önemli yapılma nedeni gebelik şekerini tespit etmek ve tespit edilmesi halinde şeker kullanımını kontrol altına alan bir diyet hazırlamaktır.
Gebelik şekeri, bebekte aşırı kilolu doğmaya ve anne adayı ile bebeğin sağlıklarını tehdit edecek bazı riskli durumlara neden olabilir.
24 Haftalık Gebelikte Bebek Duyabilir mi?
Gebeliğin 24. haftasında bebeğin duyularında yaşanan gelişim dolayısı ile bebek dışarıdaki seslerin büyük bir kısmını duyacak hatta ayırt edebilecektir. Bu dönemde onunla sıkça konuşmanız ve onu rahatlatıcı müzikler dinletmeniz istenir. Ayrıca anne adayı ve baba adayı ne kadar sık konuşursa bebeğin doğum sonrası onların yanında rahatlaması ve sakinleşmesi de bir o kadar kolay olacaktır.
24 Haftalık Gebelik Bebeğin Boyu Ne Kadardır?
Gebeliğin 24. haftası itibarı ile bebeğin boyu uzun bir mısır boyutuna denk olan 30-31 cm büyüklüğündedir.
24 Haftalık Gebelikte Anne Aşerir mi?
Gebeliğin 24. haftasında yaşanabilecek iştah artışlarının sonucu olarak aşerme yaşanabilse de bebeğe ve sizin sağlığınıza zararlı şeylerin aşerilmesi halinde ona alternatif olabilecek gıdaların tüketilmesine dikkat edilmelidir. Örneğin; ani gelen tatlı krizlerinde doğal olarak tatlı yerine geçen pekmez, kuru üzüm veya kuru kayısı tüketilmesi gibi…
24 Haftalık Gebelikte Nefes Darlığı Olur mu?
Gebelikte 24. haftaya gelindiği zaman bebeğin büyümesi ve organların sıkışmaya başlamasının sonucu olarak nefes darlıkları ile karşılaşılsa da bunun endişe vermemesi gereken normal bir durum olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir. Ancak yine de durumdan doktorunuzu haberdar etmeniz gebelik takibi adına yararlı olacaktır.
24 Haftalık Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Olur mu?
Gebelikte 24. haftada idrar yollarındaki kasların gevşemeye başlaması ve bunu yanı sıra anne adayının az sıvı tüketmesi gibi nedenlerin sonucu olarak idrar yolu enfeksiyonları meydana gelebilir. Bu enfeksiyonlar genellikle idrar yapma esnasında yanma veya sık idrara çıkma gibi belirtiler ile kendini gösterse de hiç belirti vermeyen gizli idrar yolu enfeksiyonları da yaşanabilir.
Bu tür gizli idrar yolu enfeksiyonları hem erken doğunu riskini arttırabilir hem de böbreklerde enfeksiyon oluşmasını tetikleyebilir. Bu gizli enfeksiyonların tespit edilmesi için genellikle idrar kültürü incelemeleri yapılır. Doktorunuz tarafından böyle bir inceleme istenmesi halinde kabul etmeniz tavsiye edilir.
24 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?
Gebeliğin 24. haftasında da her hafta olduğu gibi yetecek düzeyde vitamin alınmasına devam edilmelidir. Bebeğin gelişimine ve hem annenin hem bebeğin sağlığına katkılarından dolayı vitamin alınması hatta bazı eksikliklerinde takviye yapılması son derece önemlidir.
24 Haftalık Gebelik Baş Ağrısı Olur mu?
Gebelikte 24. haftada sık olmasa da karşılaşılabilecek bir durum olan baş ağrısı, bu dönemde hipertansiyon belirtisi olarak yorumlanabileceğinden dolayı doktora durum bilgilendirmesi yapılmalıdır.
Soru Sor
Aşağıda yer alan ”Yorum Yap” kısmından gebelik ile ilgili her türlü sorularınızı sorabilirsiniz.
Hafta Hafta Hamilelik – 1. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 2. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 3. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 4. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 5. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 6. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 7. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 8. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 9. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 10. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 11. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 12. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 13. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 14. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 15. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 16. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 17. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 18. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 19. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 20. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 21. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 22. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 23. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 24. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 25. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 26. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 27. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 28. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 29. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 30. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 31. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 32. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 33. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 34. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 35. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 36. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 37. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 38. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 39. Hafta Gebelik
Hafta Hafta Hamilelik – 40. Hafta Gebelik
27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.