16. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik
16 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?
Gebelikte 16. haftada bebeğin yüzünün özelliklerinde belirginleşmeler olmuştur. Bu dönem içerisinde ayakları kollarından uzun olan bebeğin vücudu ise ince görünümünü sürdürmektedir. Ultrason görüntülerinde bebeğin kalp, diyafram, böbrek gibi organlarından bazıları gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra plasenta ve göbek kordonunda yaşanan kan akışı da ultrasonda fark edilebilir.
16 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?
Gebeliğin 16. haftası içerisinde rahim ağırlığı 230-250 gr aralığında olur. Rahmin çevresindeki kaslarda yaşanabilecek gerilme ve esnemelerden kaynaklı olarak kasık ağrıları oluşabilir. Hamileliğin 16.haftası itibarı ile bazı anne adaylarında diyabet hastalığına rastlanabilir. Bu durum gebeliğe bağlı olup hastalığı yaşayanların %97’sinde doğum sonrası iyileşme olduğu tespit edilmiştir.
16 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi
Gebeliğin 16. haftasına gelindiğinde 20. haftaya kadar yapılabilecek olan bazı testlerin yapılmasına başlanabilir. Bu testler AFP (alfa fetoprotein) testi ya da AFP testini içerisinde bulunduran Üçlü Testtir. Bu testler bebeğin sinir sistemindeki gelişimin durumunu tespit etmek içindir.
Hemoglobin ve ferritin testleri yapılarak da anne adayının kan seviyesi ve demir depolarının kontrolleri gerçekleştirilir. Eğer daha önce bebeğinizin cinsiyeti belirlenmediyse, bu hafta içerisinde büyük olasılıkla cinsiyet tespiti yapılabilir. Ancak halen bu tespitin yapılmasına uygun olmayacak pozisyonda duran bebekler de olabileceği için endişe edilmesi gereken bir durum değildir.
16 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu
Gebeliğin 16. haftası geldiğinde alması gerekenden fazla kilo alan anne adaylarına düşük kalorili diyetler veya öğün atlamak gibi durumlar tavsiye edilemez. Bunun için kilo alınımını yavaşlatabilecek bazı beslenme durumlarına dikkat edilmelidir. Sabah kahvaltıları yeterli derecede protein, karbonhidrat, lif ve az derecede sağlıklı yağ içerikli olmalıdır.
Sebze, tam tahıl, yağsız et ve düşük yağlı süt ürünlerinin tüketimine özen gösterilmeli, işlenmemiş gıdalar, paketlenmemiş atıştırmalıklar ve şekerli tatlılardan uzak durulmalıdır. Gün içerisinde yanınızda veya yakınınızda peynir, yoğurt, humus ve taze sebze meyveler bulundurmak abur cubur yeme isteğinizi bastıracaktır. Yağlı yiyeceklere alternatif olarak tüketebileceğiniz besinler bulmaya dikkat edin. Örneğin; dondurma yemek yerine donmuş yoğurt, cips tüketmek yerine yağsız mısır yiyebilirsiniz.
Sıvı tüketiminde ise meyve suyu ve gazlı içecek yerine su tüketilmesi istenir. Bu durumlara dikkat edildiği takdirde kilo alımında yavaşlama gerçekleşecektir. Gerektiği kadar kilo alamayanlarda ise tavsiye edilen durumlar daha farklıdır. İçerisine C vitamini takviyesi yapılan milkshake tüketimi yapılarak kalori artışı sağlanabilir ve dondurmada bulunan kalsiyumdan faydalanılır.
İyi yağlı yiyecekler olan avokado ya da kuruyemişler gibi besinler tüketilebilir. Taze meyveye nazaran daha az doyurucu olması sebebiyle kurutulmuş meyve yenmesi istenir ve daha fazla tüketilmesi sebebiyle kalori alımı da artar.
16 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?
Gebelikte her hafta olduğu gibi 16. haftada da diğer besinler ile beraber vitaminler de yeterli derecede alınmalıdır. Doktorunuz tarafından yapılacak tetkikler sonucu vitamin eksikliği belirlenirse takviye vitamin alımına gidilebilir.
16 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi
Gebeliğin 16. haftasında bebeğin kasları ve sinir sistemi gelişimine devam ederken, kemikleri de gelişmesinin yanı sıra sertleşmesini sürdürür. Kemiklerde yaşanan bu sertleşmeye rağmen doğum zamanına dek rahat bir doğum gerçekleşmesi adına esnek yapıda kalacaktır. Derisinde kalınlaşma sürerken, tırnakları da uzamasını sürdürür.
Bu hafta itibarı ile bebeğin başta gülümseme ve kaşlarını çatma olmak üzere bazı yüz ifadelerini yapmaya devam ettiği bilinir. Bu jest ve mimikler ise bebeğin gerçekte olan duygusal reaksiyonları olmazken istem dışı yapıldıkları söylenir ve yüz kasları egzersizi olarak düşünülebilir. Ellerini birleştirip kenetleyebilir, elleriyle kavrama hareketleri yapabilir veya göbek kordonunu tutabilir. Saç tellerinde de kalınlaşmalar bu dönemde başlamıştır.
Hamilelikte 16. Hafta Yaşananlar
Gebeliğin 16. haftasında yaşanan en önemli gelişmelerden biri bebeğin cinsiyetinin artık belirlenebilecek olmasıdır. Doktorunuz cinsiyeti erkek olarak belirler ise yanılma oranı çok az olacaktır. Ancak her bebekte belirlenmesi de mümkün değildir.
Ultrasonda görülebilecek pozisyonda olmayan bebeklerin cinsiyeti belirlenemese de bu durum sizi endişelendirmemelidir. Annede yaşanan en büyük değişim ise gebeliğin belli olacağı karın şişmesinin iyice ortaya çıkmasıdır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
İştah artışının yaşanabileceği bu haftalarda kilo almamaya özen gösterilmelidir. Bunun için de şeker ve karbonhidrat barındıran yiyeceklerin tüketimine dikkat edilmeli ve aşırı yenmemelilerdir. Rahmin bağırsaklara yapmış olduğu baskı ve progesteron hormonu nedeniyle bağırsak kaslarında tembelleşme meydana gelir ve kabızlık sorunları oluşmasına sebep olabilir.
Bütün anne adaylarında bu durumla karşılaşılmasa da genellikle %50’sinde rastlandığı görülmüştür. Bu kabızlık sorununun önüne geçilmesi adına lif bakımından zengin besinler tüketmek, bol miktarda su içmek ve hareketli olmak gibi önlemler alınabilir.
16 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Gebeliğin 16. haftasında türlü nedenlerden dolayı bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Vücuttaki kan miktarında yaşanan artıştan kaynaklı olarak burun kanamaları gözükebilir. Gebelik süresince artışta olan oksijen ihtiyacının karşılanması için solunum sisteminde gerçekleşen değişimler sebebiyle nefes darlıklarına da rastlanabilir.
Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?
Hamilelikte 16. haftaya gelindiğinde çıplak karında gebe olunduğu belli olacak seviyede şişme gerçekleşmeye başlamıştır. Birkaç hafta içerisinde bu durum dışarıdan da fark edilebilecek seviyeye ulaşacaktır.
16 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?
Gebeliğin 16. haftasında bulunulması halinde hamilelik tespiti için yapılacak testlerden sonuç alınacaktır.
16. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?
Gebeliğin 16.haftası itibarıyla bebek bir armut boyutuna denk olan 11-12 cm büyüklüğündedir. Bebeğin bu dönemdeki ağırlığı ise 100 gr olarak bilinir.
Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?
Beklenen adeti 7 gün veya daha fazla süreli bir gecikmeye uğrayan kadınlarda hamilelik ihtimalinden konuşulmaya başlanır. Bu durumu kesin bir sonuca bağlamak adına idrar veya kan testleri yaptırarak gebelik tespiti yapılabilir.
Gebelik Hesaplama 2020
Gebeliğin başlangıcı olarak son adet döneminin ilk günü uzmanlarca kabul edilir. Bu sebepten dolayı o tarih sonrası geçen sürenin hesaplanması hamilelik süresinin tespit edilmesini sağlar. Son adet döneminin ilk gününün 3 ay öncesine gidilerek 7 gün eklenmesi ise tahmini olarak doğum yapılacak tarihi tespit etmeye yarar.
Örnek vermek gerekirse; 28 Mayıs günü son adet döneminin ilk günü olan biri 3 ay öncesi olan 28 Şubat tarihine giderek 7 gün ekleyerek 6 Mart tarihini tahmini doğum yapılacak gün olarak bulabilir. Sitemiz içerisinde yer alan Gebelik Hesaplama bölümünden de detaylı sorgulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?
Gebelik testlerinin anlaşılma durumları test türüne göre değişkenlik gösterebilir. Kan yoluyla yapılan testlerin sonucu testin yapıldığı sağlık kuruluşu tarafından belirlenecek ve size iletilecektir. İdrar testlerinin anlaşılması ise test yapılan çubukta oluşacak çizgilerin durumuna bağlıdır. Tek bir çizgi oluşan çubuklarda sonucun negatif, çift çizgi oluşan çubuklarda ise sonucun pozitif olduğu anlaşılır.
Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?
Hamilelikte adet dönemleri belirleyici faktör olduğundan dolayı testin yapılma zamanı da adet kanama düzenine göre farklılık gösterir. Düzenli adet geçirenlerin testlerini döllenmenin 2 hafta sonrasında yaptırması tavsiye edilirken, düzensiz adeti olanlarda bu durumun daha uzun sürebileceği bilinmektedir.
Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?
Hamilelik belirtilerinin en yaygın olanlarından birisi vajinal akıntıdır. Normalden farklı olduğu kolayca fark edilebilecek şekilde süt kıvamında ve beyaz renkte gelen bu akıntı, şeffaf ve kokusuz halde gelir ise zararsız olarak tanımlanır. Kaşıntı ve yanma hissine neden olabilir. Akıntının başka bir renkte ve kokulu gelmesi ise enfeksiyon yaratabilecek bir durumu beraberinde getireceği için bir doktora durum bilgilendirilmesi yapılmalıdır.
Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?
Hamilelik belirtilerine bakıldığında görebileceğimiz baş ağrısı, tek başına ise hamilelik belirtisi olarak nitelendirilemez.
Hamilelik Testi Fiyatı 2020
Hamilelik tespiti için yapılan testlerin fiyatları test türüne göre farklılık gösterir. Kan yoluyla yapılan testler 20-100 TL fiyat aralığında olurken, idrar yoluyla yapılan testlerin 3-5 TL fiyat aralığından 15-20 TL fiyat aralığına kadar türleri bulunmaktadır.
Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?
Hamilelik belirtilerinden olan mide yanması, vücudun gebelik boyunca uğradığı değişimler sonucu artarak devam edebilir. Hamileliğin son dönemlerine gelindiğinde ise etkilerini kaybetmeye başlayacaktır.
Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?
Hamilelik belirtilerinin görülmesi veya hamile olunduğunun düşünülmesi durumunda gereken tespitlerin yapılması adına idrar veya kan yolu ile yapılabilen gebelik testlerine başvurulabilir.
Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?
Gebelik testlerinden alınacak sonuçların belli olma süreleri yapılmış test tipine göre değişmektedir. Kan testlerinde sonuç normal şartlarda 1 saat içerisinde belli olabilse de testin yapıldığı sağlık kuruluşunun yoğunluk durumuna bağlı olarak daha uzun da sürebilir. İdrar testlerinde ise sonucun yaklaşık 5 dakika içerisinde öğrenildiği bilinmektedir.