11. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik
11 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?
Gebeliğin 11.haftasına gelindiğinde bebek sırt üstü yapar pozisyona benzer bir durumdadır ve boynundaki uzama daha net gözükür. Bedeninde ve diğer kısımlarda büyümeler hızlanacağından dolayı, baş ve vücudun büyümesi orantılı duruma gelir. Bebek bu hafta itibarı ile daha fazla hareketlenmeye başlar. Bunu da vücudunu ve eklem yerlerini silkerek yapar. Fakat bu durumun anne tarafından hissedilmesi henüz mümkün değildir. Ayrıca bebek artık hıçkırmaya başlar ve nefes alma, yutkunma gibi hareketler yapmaya başlayabilir.
11 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?
Gebeliğin 11. haftasında rahim boyu orta boy bir greyfurt büyüklüğüne ulaşır. Bu dönem itibarı ile rahmin karın boşluğuna doğru yol almasından dolayı mesaneye olan baskıda azalma yaşanır. Bunun sonucunda ise hamileliğin başlarından itibaren görülen sık idrara çıkma isteği azalmaya başlar.
Rahmin büyümesi nedeni ile ise yan bağlarda gerilme yaşanmasından kaynaklı kas ağrıları oluşabilir. Bu hafta sonrasında duygularda yaşanan iniş çıkışlarda da azalma görülebilir. Yorgunluk hislerinde azalma yaşanabilir ve kendinizi enerjik hissedebilirsiniz. Göğüslerde yaşanan büyümeler de son haftalarda yaşanabilecek artışlara kadar bu hafta itibarıyla azalmaya başlar.
11 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi
Gebelikte 11. haftaya gelindiğinde ikili tarama testleri ve fetal burun kemiği incelemeleri yapılmaya başlanır ve büyüme değerlendirmesi yapılır. Kan tahlili ile gebeliğe özgü olan PAPP-A ve BETA-HCG maddelerinin seviyelerinin ölçümü gerçekleştirilir. Ayrıntılı ultrason tetkikleri de bu hafta içerisinde yapılır.
11 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu
Gebeliğin 11. haftasında progesteron hormonu seviyesinin artmış olması nedeniyle sindirim sisteminde yavaşlama yaşanabilir ve kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi durumlar ortaya çıkabilir. Sindirim sistemini hızlandırıp bu durumların önüne geçmek adına sıvı ve lifli besin tüketimine özen gösterilmelidir.
Yemekte aşırıya kaçmak bebekte baskıya sebebiyet verebileceğinden dolayı, öğünlerin miktarları az olmalı ve yemekler yavaşça tüketilmelidir. Bebeğe zarar verebilecek bazı besinlerden de uzak durulmalıdır. Çiğ yumurta, az pişmiş et, tavuklu soğuk salata ve pastörize edilmemiş peynir gibi besin maddelerinden uzak durulması istenir. İçerisinde kafein barındıran çay ve kahve gibi içeceklerin de tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Bebeğin gelişimini desteklemek adına lif, folat ve demir açısından zengin besinler de tüketilmelidir. Kuru incir, taze soğan, enginar, kabak çekirdeği, pekmez, tahin ve ringa balığı gibi besinler bunlara örnek olarak verilebilir. Ayrıca omega-3 bulundurması açısından zengin olan taze deniz mahsulleri de bebekte göz ve beyin sağlığına olan katkıları nedeniyle tüketilmelidir.
11 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?
Gebelikte 11. haftada da diğer haftalarda olduğu gibi yeterli seviyede vitamin alınması gereklidir.
11 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi
Gebeliğin 11. haftasına gelindiğinde bebeğin kalp atışlarında azalma yaşanır ve 160 atımın altına inmeye başlar. Göğsü ve karnı düzleşmeye başlar ve bağırsaklar da dahil olmak üzere organları gelişimini sürdürür. Nefes alıştırmalarına amniyon sıvısı soluyarak başlar.
Cildinde kalınlaşma yaşanır ve cildin altında kıllanma belirtileri gözükür. Dokunma duyusu gelişmeye başlayan bebek, dışarıdan gelen uyarılara refleks gösterebilir ancak herhangi bir acı hissetmez. Bu hafta itibarı ile tat alma duyusunda da gelişmeler yaşanır. Beyninde ilk öğrenmenin gerçekleştiğinin göstergesi olan bu durum sebebiyle beslenmeye dikkat etmeli, bebek kanında 100 saat kadar durabilen kafein ve alkol içerikli maddelerin tüketiminden uzak durmalısınız.
Kan hücrelerinin üretimi işlevinin gören yolk kesesi küçülmeye devam eder ve birkaç hafta sonra yok olur. Bebekte bu hafta ile beraber ses telleri de oluşmaya başlar. Genital organı da şekil değiştirmeye başlar ancak cinsiyet tahmini yapılabilecek seviyeye henüz gelmemiştir.
Bebeğin nefes alması, yemek yemesi ve atıklarını uzaklaştırması için olmazsa olmaz bir yapı olan plasenta da gelişimine devam eder ve birkaç hafta içinde tamamen gelişir. Neredeyse bir organ kadar enerji harcayan plasentaya giden kan akışını azaltabilecek sigara, yüksek tansiyon gibi etkenlere karşı çok dikkatli olunmalıdır.
Hamilelikte 11. Hafta Yaşananlar
Hamileliğin 11. haftasında bebeğin vücut hatları daha orantılı ve düzgün hale gelmeye başlar. Bebek yavaş yavaş hareketlenmeye başlasa da bu durumun anne tarafından hissedilmesi henüz mümkün değildir. Gelişimine hızla devam eden bebek insan formuna gitgide daha da fazla yaklaşmaya başlar. Ayrıca bu dönem içerisinde ultrason muayeneleri yapılmaya başlanır ve bazı testlerin yaptırılması istenir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
11. hafta itibarıyla görülebilen kabızlık belirtilerinin önüne geçmek adına lifli gıda tüketimi arttırılabilir. Bu gıdaların kullanımı gaz ve şişkinliğe sebep olabileceği için gün içine yayılarak tüketilmelidir. Demir ihtiyacının da ortaya çıkabileceği bu haftada demir takviyesine de başvurulabilir.
Demir ilaçlarının kabızlık yapabilme etkisi nedeniyle sebze ve salata tüketimine de önem verilmesi gerekir. Ayrıca demir takviyesi için ıspanak, et ve yumurta gibi besinler de dengeli olarak tüketilmelidir. Demirin vücutta emilim oranının azalmasını engellemek için demir ilacını kalsiyum barındıran besinleri tükettikten birkaç saat sonra veya önce almanız istenir.
11 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Gebeliğin 11.haftasında hormonların üretilmesinde devam eden artış nedeni ile mide bulantıları ve kusmalar belirebilir. Bunun yanı sıra göğüslerde acı, baş ağrısı ve dönmesi ve sık idrara çıkma gibi semptomlara da rastlanabilir.
Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?
Anne adayında kilo alma durumu sürse de henüz hamile olduğunun anlaşılabileceği seviyede değildir. 16-17. haftalarda çıplak karında belli olabilecek bu şişmeler, 20. hafta itibarıyla dışarıdan da belli olabilecek seviyeye gelecektir.
11 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?
11. haftasına gelinmiş olan gebelikler testlerde pozitif olarak sonuçlanacaktır.
11. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?
Hamileliğin 11. haftasına gelindiğinde bebek 4-5 cm boyutuna ulaşır. Bu boyut küçük bir kayısı büyüklüğüne denktir. Bebeğin ağırlığının ise 7 gr’a ulaştığı bilinir.
Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?
Adeti 7 günden fazla olacak şekilde geciken kadınlarda hamilelik ihtimalinden bahsedilebilir. Bu durumu netleştirmek adına idrar ve kan testleri yaptırarak kesin bir sonuca ulaşılabilir.
Gebelik Hesaplama 2020
Gebelik hesaplamada uzmanlar tarafından tavsiye edilen başlangıç günü son adet döneminin ilk günüdür. Bu tarihi göz önüne alarak aradan geçen sürenin hesaplanması tahmini olarak hamilelik sürenizi belirleyecektir. Bu tarihin 3 ay öncesine 7 gün eklenmesi de tahmini olarak doğum yapılacak tarihi verecektir.
Örnek vermek gerekirse; 20 Nisan tarihinde son adet dönemi başlayan biri bu tarihin 3 ay öncesi olan 20 Ocak tarihine giderek 7 gün sonrası yani 27 Ocak tarihine ulaşır ve tahmini doğum yapılacak tarihe ulaşabilir. Sitemiz içerisinde yer alan Gebelik Hesaplama bölümünden detaylı sorgulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?
Gebelik testlerinin sonuçları, testlerin türlerine göre farklı şekillerde anlaşılabilir. Kan yoluyla yapılan testlerin sonucu yaptırılan sağlık kuruluşu tarafından size iletilecektir. Evde kendinizin yaptığı idrar testlerinde ise sonuç çubukta oluşacak çizgilere göre belirlenir. Tek bir çizginin belirlenmesi sonucun negatif olduğunu, çift çizginin oluşması ise sonucun pozitif olduğunu belirtir.
Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?
Adet kanama düzenine bağlı olarak hamilelik testinin yaptırılması gereken zaman da değişebilir. Düzenli olarak adet görenlerde döllenmenin 2 hafta sonrasında testler yaptırılabilirken, düzensiz adet görenlerde bu durum daha uzun sürebilir.
Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?
Gebelik belirtilerinin en yaygın olanlarından biri vajinal akıntıdır. Normal akıntıdan farklı olduğu kolayca ayırt edilebilen süt kıvamındaki beyaz renkli bu akıntı, şeffaf ve kokusuz olması durumunda zararsızdır. Kaşıntı ve yanma hissine sebep olabilen bu akıntının farklı bir renkte ve kokulu bir şekilde gelmesi ise enfeksiyonel bir durum oluşturabileceği için hemen bir doktora durum bildirilmelidir.
Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?
Vücutta artan kan üretimi nedeniyle kalp kanı daha fazla ve daha hızlı pompalar. Bu da kişide baş ağrısına sebep olabilir. Ancak baş ağrısı tek başına hamilelik belirtisi olarak değerlendirilemez.
Hamilelik Testi Fiyatı 2020
Hamilelik testi fiyatları testin türüne göre farklılık gösterir. Kanda yapılan testler 20-100 TL fiyat aralığında olabilir. İdrarda yapılan testler ise 3-5 TL’den 15-20 TL fiyat aralığında değişkenlik gösterebilir.
Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?
Hamilelik başlangıçlarında sıkça rastlanan bir durum olan mide yanması belirtiler arasında yer almaktadır. Hamilelik boyunca vücutta meydana gelebilecek değişimler sebebiyle artarak sürebilir. Ancak son evrelerine gelindiği zaman etkilerini yitirecektir.
Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?
Hamilelik tespiti için kan veya idrar testleri yaptırabilirsiniz. Bu testler sonucunda hamile olup olmadığınıza dair kesin sonuca ulaşabilirsiniz.
Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?
Yapılan testin türüne göre belli olma zamanı da değişebilir. Kan testleri, yaptırıldığı sağlık kuruluşunun yoğunluğuna bağlı olarak farklı zamanlarda sonuçlanabilse de şartların normal olması durumunda ortalama 1 saat içerisinde belli olacaktır. İdrar testleri ise yapıldıktan yaklaşık 5 dakika sonrasında sonuçlanacaktır.
27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.