22. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik
22 Haftalık Gebelik Bebek Kaç Kilo Olur?
Gebeliğin 22. haftasında bebeğin kilosu yaklaşık olarak 430-450 gr’dır.
22 Haftalık Gebelik Anne Karnı Görüntüsü
Gebelikte 22. haftaya gelindiğinde anne karnı dışarıdan belli olabilecek seviyede büyümüştür.
22 Haftalık Gebelikte Bebek Kaç Aylık Olur?
Gebelikte 22. hafta, 154 günlük hamileliğin olunduğu dönemdir. Bu da 5 ay 4 güne denk gelmektedir.
22 Haftalık Gebelik Mide Bulantısı Olur mu?
Gebeliğin 22. haftasında yaşanabilecek kansızlık durumlarından dolayı bazı mide bulantıları ile karşılaşılabilir.
22 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
Gebeliğin 22. haftasındaki ultrason görüntülerinde bebek uyur vaziyette veya hareketli halde görülebilir. Yüz ekşitme, gülümseme veya kızgın bakış atma gibi mimikleri yapmaya devam eder. Esneme ve dil çıkarma hareketlerini de yapabilecek olan bebek eli çenesinde düşünme pozisyonunda da görüntülenebilir.
Amniyon sıvısını yutma amacıyla yapmış olduğu ağzını açıp kapama hareketlerine de rastlanılabilir. Ayrıca bebeğin güçlenmiş kalp atışları da bu muayenelerde duyulabilir.
22 Haftalık Gebelik Bebek Kaç Gr Olur?
Gebelikte 22. haftaya gelindiğinde bebek 430-450 gr ağırlığında olur.
22 Haftalık Gebelik Ense Kalınlığı
Gebelikte 22. haftasında ense kalınlığının olması gereken üst sınırı 6 mm olarak bilinir.
22 Haftalık Gebelik Bebek Cinsiyeti Belli Olur mu?
Gebeliğin 22. haftasında bebeğin cinsiyeti büyük olasılıkla belli olmuş olacaktır.
22 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi
Gebeliğin 22. haftasında akciğerlerindeki gelişim devam eden bebekte doğum sonrası nefes almasını sağlayacak olan sürfaktan adlı bir protein üretimi başlar. Vernix tabakası ile kaplanmış olan cildinin altında yağ miktarında artış sürüyor. Epidermis adı verilen yüzeysel katman ve dermis adı verilen derin katman olmak üzere belirgin olan iki cilt tabakası oluşuyor.
Epidermis, el ve ayak parmakları, avuç içi ve ayak tabanları gibi bölgelerindeki izleri oluşturacak tabakadır. Cildin alt tabakasında kılcal damarlar, üst tabakasında ise lanugo isimli ince tüyler bulunmaktadır. Duyularındaki gelişimin hızla sürdüğü bebekte özellikle bu hafta dokunma hissinde gelişme daha da fazladır. Refleks olarak yaptığı hareketler artık bilinçli eylemlere dönüşmektedir.
Tatları ayırt edebilecek seviyeye gelmiş bir tat alma duyusuna sahip olduğundan dolayı bu haftalarda yiyeceğiniz yiyecekleri doğum sonrası beğenme olasılığı da artabilir. Bu sebepten dolayı sebze, salata ve meyve gibi gıdaların bu haftalarda tüketilmesi önemlidir. Artık sesleri de daha net duyabildiği için mümkünse klasik müzik gibi rahatlatıcı müziklerin dinletilmesi bebeğin sakin kalmasına yardımcı olacaktır. Artık sizin ve eşinizin seslerini de duyabildiğinden dolayı bu haftalarda onunla konuşmanız doğum sonrası seslerinizi tanıma ihtimalini arttıracaktır.
22 Haftalık Gebelikte Anne Beslenme Tablosu
Gebeliğin 22. haftası kansızlık sorunlarının en fazla görüldüğü haftalardan biri olarak bilindiğinden dolayı sıvı tüketimine daha fazla önem verilmelidir. Meyve suyu, su gibi sıvılar tüketilmeli ancak kilo almaya sebep olabilecek şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır.
Tatlı yeme isteği geldiğinde doğal tatlılar tercih edilebilir. Pekmez, kuru kayısı ve kuru üzüm gibi gıdalar sağlığa zarar vermeyeceği gibi aşermeyi de giderebilir. Ayrıca bebeğin tat alma duyusundaki gelişmelerden dolayı, bu dönemde yiyeceğiniz meyve ve sebzelerin doğum sonrası bebeğiniz tarafından beğenilme ihtimali artar.
22 Haftalık Gebelikte Kasık Sancısı Olur mu?
Gebeliğin 22. haftasında rahim bağlarında yaşanan gerginleşme ve rahmin göbek deliğini geçmesi sonucu kasık sancıları yaşanması mümkündür. Ayrıca bu sancılara bebeğin yapmış olduğu baskı da sebep olabilir.
22 Haftalık Gebelikte Kürtaj Olur mu?
Gebelikte 22. haftaya gelindiğinde ancak hamileliği olumsuz açıdan etkileyebilecek ciddi bir hastalık tanısı konulması halinde doktor kararı ile kürtaj yapılabilir. Kişinin kendi isteği ile kesinlikle yapılması yasaktır.
22 Haftalık Gebelik Bebeğin Aşağıda Olması
Gebelikte bebeğin aşağıda olması halk arasında erken doğum belirtisi olarak yorumlansa da bu durum doğru değildir. Bebeğin aşağı inmesi 34 veya 35. haftalar da olabileceği gibi doğum sancıları sırasında da gerçekleşebilir.
22 Haftalık Gebelik Vücut Değişimi
Gebeliğin 22. haftasında 22 cm boyutuna ulaşmış olan rahim, göbek deliği hizasına doğru yükselmesini sürdürür. Hamilelik hormonlarındaki artış ve kan dolaşımının hızlanmasından kaynaklı olarak saç ve tırnaklardaki uzama hızlanır. Saçlarda gürleşme oluşabilir ve doğum sonrası dökülmeler yaşanabilir. Bu durum endişe verici olmayıp, birkaç yıl içinde eski haline dönüş yapacaktır.
Bazı anne adaylarında kıllanmalara da rastlanabilir. Bu durumun önüne geçmek adına kullanılabilecek olan kimyasal ürünler, cildin emmesi sonucu kan yolu ile bebeğe de bulaşabileceğinden dolayı kullanılmamalıdır. Bu gibi kimyasallar yerine cımbız veya tıraş bıçağı kullanılabilir.
22 Haftalık Gebelik Yorumları
– Hamileliğim boyunca en enerjik ve pozitif hissettiğim yorgunluk ve uyku hislerinin ortadan kalktığı dönemdir. Hamilelik yastığı almamdan sonra uykularım oldukça rahatladı.
– Bebeğimin sesleri duyabileceğini öğrendikten sonra beğendiğim müzikleri indirdim ve bebeğime albüm yapıp dinletmeye başladım.
– Şu ana kadar hiç yaşamadığım aşermeyi ilk defa bu hafta yaşadım. Gecenin bir saati gelen erik yeme isteğinden dolayı eşim gece gece yollara düştü.
22 Haftalık Gebelik Karın Ne Kadar Büyür?
Gebelikte 22. haftada karın, hamileliği gizleyemeyecek seviyeye kadar büyümeye uğramıştır.
22 Haftalık Gebelikte Akıntı Olur mu?
Gebelikte 22. haftada vajinal akıntı yaşanma olasılığı vardır.
22 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebelikte 22. haftaya gelindiğinde karında meydana gelen gerilme hissi ile beraber çatlak veya kuruluk durumları meydana gelebilir. Bu durumun önüne geçmek adına badem yağı, kakao yağı veya Hindistan cevizi yağı gibi doğal yağlar veya bunlarla elde edilen karışım bir yağ ile karın bölgesin nemlendirilmelidir. Bu dönemde mümkün olduğu kadar stresten uzak durulmaya dikkat edilmelidir.
Erken doğum veya düşük doğum ağrıları gibi ciddi sorunlara sebep olabilecek stresi engellemek adına rahatlatıcı egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır. Bu egzersizlerin yapılmasında ise dikkat edilmesi gereken bazı önemli durumlar vardır. Öncelikle ısınma hareketleri yapılmalı ve yavaş halde başlanmalı. Fazla hızlanılmaması ve yavaş sonlandırılması istenen bu egzersizlerin süresi 20-30 dakika aralığında olmalıdır.
Hamilelik öncesi spor yapanlarda ise bu süre doktorun onay vermesi halinde biraz daha uzun olabilir. Serin bir ortamda yapılması istenen egzersizlerin belirli saatlerde düzenli olarak yapılmasına ve rahat kıyafetlerin bu sırada tercih edilmesine de dikkat edilmelidir.
Bol su tüketimi yapılmalı ve zorlanma hissedildiği zaman molalar verilmelidir. Kan şekeri düşmesi ve baygınlık hissi yaratabileceği için aç karnına kesinlikle egzersiz yapılmamalıdır.
22 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?
Gebeliğin 22. haftasında hamilelik başından itibaren alınmış olması gereken kilo 5-6,5 kg aralığındadır.
22 Haftalık Gebelikte Doktor Kontrolleri
Gebeliğin 22. haftasındaki doktor kontrollerinde genellikle fetal kalp incelemesi ve doppler ultrason yapılır.
22 Haftalık Gebelikte Bebek Duyabilir mi?
Gebeliğin 22. haftasında bebeğin duyularında yaşanan gelişimden dolayı dışarıdan gelen sesleri duymasında da artış yaşanır. Özellikle anne ve babanın bu dönemde sık sık bebekle konuşması istenir. Bunun sebebi ise doğum sonrası bebeğin anne ve babanın seslerini tanımasını kolaylaştırmaktır. Ayrıca dinlediğin müziklere göre de tepkileri değişebileceği için daha çok klasik müzik gibi rahatlatıcı ve bebeğin sakin kalmasını sağlayacak müzikler tercih edilmelidir.
22 Haftalık Gebelik Bebeğin Boyu Ne Kadardır?
Gebeliğin 22.haftasında bebek bir sakız kabağı boyutuna denk olan 28-29 cm büyüklüğündedir.
22 Haftalık Gebelikte Anne Aşerir mi?
Gebeliğin 22. haftasında artış gösteren iştahtan kaynaklı olarak aşerme durumları meydana gelebilir.
22 Haftalık Gebelikte Nefes Darlığı Olur mu?
Hamilelik hormonlarında yaşanan artış ve bebeğin büyümesinden dolayı diyaframa yapmış olduğu baskı sebebi ile nefes darlıkları yaşanması mümkündür. Ayrıca fazla kilo alınması, demir eksikliği, bebeğin rahimde yüksek konumlanması ve anne adayında astım benzeri solunum hastalıkları olması gibi nedenler de nefes darlığı oluşturabilir.
22 Haftalık Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Olur mu?
Gebelikte 6. haftadan başlayarak 24. haftaya kadar sıkça rastlanan bir durum olan idrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmemesi durumunda böbrek enfeksiyonları yaratabilir. Bu da erken doğum veya düşük doğum ağrıları oluşturabilir. Tedavi edilmesi durumunda ise bebeğe zararı dokunmaz. Tedavisinde kullanılacak olan antibiyotiğin türü gebeliğin içinde bulunulduğu haftasına ve enfeksiyonun seviyesine göre farklılık gösterebilir.
22 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?
Anne ve bebek sağlığında önemli rolü olmasından dolayı gebelik süresince kullanılan vitaminlere bu hafta da yeterli ve düzenli seviyede devam edilmelidir. Özellikle C vitamini bebek gelişiminde önemli rol oynamaktadır. C vitaminini karşılayabileceğiniz besinlere örnek olarak portakal, kivi, çilek gibi meyveler ve taze meyve suları, domates, brüksel lahanası ve buharda pişmiş olan brokoli gösterilebilir.
22 Haftalık Gebelik Baş Ağrısı Olur mu?
Gebeliğin 22. haftasında baş ağrıları yaşanabileceği gibi bu durumun yüksek seviyede olması halinde doktorunuza bildirilmesi gerekir.