Gebelik

Uzmanlar Anlatıyo: Bebeğin Eşinin Yukarı Çıkması için Ne Yapılmalı?

Bugün birçok gebenin merak ettiği bebeğin eşi konusunda bilgiler vereceğiz. Özellikle bebeğin eşinin yukarı çıkması için ne yapılmalı diye soranlar için çok önemli bilgilere yer verdik. Gelin öncesinde bebek eşiği nedir ve ne işe yarar birlikte öğrenelim.

Bebek Eşiği Nedir?

Bebek eşi ya da bilinen diğer adı ile plasenta, bebeğin beslenmesini sağlayan bir yapıdır. Bebek eşi rahim ile birleşik olup oldukça ince bir yapıya sahiptir.

Sperm ile yumurta rahim içerisinde birleştikten sonra dışarıya doğru bir çıkıntı oluşur. Bu yapı plasenta olarak kabul edilir ve fetüsün yani bebeğin büyümesi ile birlikte doğru orantılı bir şekilde gelişim gösterir. İçerisindeki sıvı bebeği dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı korurken kan damarları aracılığı ile anneden bebeğe besin geçişine ve bebekten anneye atık madde geçişini sağlar.

İlginizi çekebilecek gebelik içerikleri;

İlginizi Çekebilir!!!  Gebelik Döneminde Folik Asit Yetersizliğinin Embriyo Gelişimine Etkileri Nelerdir?

Bebeğin eşi yani plasenta hamileliğin ilk haftalarında aşağı konumda bulunur. Ancak bebeğin büyümesi ve hamileliğin sonlarına yaklaşılması ile birlikte yukarıya doğru çıkar. Son konumunda kalan plasenta hamileliğe kadar yukarıda kalır ve doğum ile birlikte dışarı atılır. Doğumdan önce bebek daha sonra plasenta dışarı çıkartılır.

İlk 28 hafta içerisinde plasentanın konumu net bir bilgi vermez. Ancak doğumun son haftalarında plasentanın konumu öğrenilebilir ve aşağıda mı yoksa yukarıda mı olduğu tespit edilebilir. Bu da bazı bebeklerde plasentanın yani bebek eşinin aşağı konumlu olduğu söylenebilir. Bunu duyan anneler de bebeğin eşinin yukarı çıkması için ne yapılmalı şeklinde sorular yöneltebiliyor.

Bebeğin Eşinin Yukarı Çıkması için Ne YapılmalıPin
Bebeğin Eşinin Yukarı Çıkması için Ne Yapılmalı

Bebeğin Eşi Aşağıda Olanlar Ne Yapmalı?

Bebeğin eşi yukarıda ise annenin veya herhangi bir uzman doktorun yapabileceği herhangi bir uygulama ne yazık ki bulunmuyor. Plasentanın aşağı konumlu olduğu durumlarda yapılması gereken tek şey bebeğin gelişiminin takip edilmesi ve rahim ağzı uzunluğunun sık aralıklarla tespit edilmesidir.

Bebek eşinin hala aşağı kolunda olması ve rahim ağzının cm cinsinden değeri erken doğumun habercisi olabilir. Ancak çoğu durumda yalnızca bu iki faktöre bağlı kalınarak erken doğum için hazırlık yapılmaz.

Hamilelikte Plasenta Ne Zaman Yukarı Çıkar?

Plasenta fetüsün gelişimi ile birlikte ortaya çıkar ve doğumun son anına kadar anne karnında bulunur. 36 haftalık normal gebelik süresini ilk 24 haftasında plasentanın aşağı konumda olması ve geri kalan 12 haftada yukarı konumlu olması beklenir. Eğer 28 haftaya kadar Plasenta yukarı doğru çıkmazsa kadın doğum uzmanları anne adayına takibi alır ve sık sık ölçümler yapar.

İlginizi Çekebilir!!!  Hamilelikte Progestan İğne Nedir? Neden Yapılır?

Plasenta Aşağıda Ne Yapmalıyım?

Hamileliğinde plasentası aşağı konumlu olan bir kişi iseniz ne yazık ki yapabileceğiniz herhangi bir uygulama bulunmuyor. Yalnızca doktorunuzun talimatlarını dinlemeli ve sık sık ölçümlere gitmelisiniz. Eğer bu süreçte kanama ve anormal ağrı gibi erken doğum belirtilerini yaşarsanız hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir.

Bebeğin Eşinin Yukarı Çıkması için Ne YapılmalıPin
Bebeğin Eşinin Yukarı Çıkması için Ne Yapılmalı

Hamilelikte Bebeğin Eşinin Aşağıda Olması Tehlikelimi?

Günümüzde birçok gebelikte bebeğin eşi ilk 28 haftada olmasına rağmen aşağı konumunda bulunmaktadır. Ancak bu başlı başına bir tehlike değildir. Bebeğin eşinin aşağıda olmasının tehlike arz edebilmesi için beraberinde başka sağlık sorunlarının da gelişmesi gerekiyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Anormal kanama
  • Kasık ağrısı
  • Su gelmesi
  • Bebek hareketlerinin hissedilmemesi

Bu ve benzeri anormal bir durum ile karşılaşırsanız size en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi öneriyoruz. Ancak bebeğin eşinin aşağıda olması ve diğer parametrelerin normal sınırlarda olmasının herhangi bir tehlike arz etmediğini hatırlatmak isteriz.

Plasentanın Aşağıda Olması Nedenleri Nelerdir?

Plasentanın aşağıda olmasının pek çok sebebi olabilir. Yapılan araştırmalarda çoğul gebeliklerde, çok sık doğum yapan kadınlarda, erken hamile kalan kadınlarda ve pelvik bölgesinde anormallik olan kadınlarda plasentanın aşağıda olma riskinin artış gösterdiği tespit edilmiştir. Tabii bunlar başlı başına birer ölçüt değildir. Kadının diğer anatomik özellikleri ve beraberinde ki gelişmeler de plasentanın aşağı konumda olmasına neden olabilir.

İlginizi Çekebilir!!!  Dış Gebelik Belirtileri En Erken Ne Zaman Başlar?

Bebeğin Eşinin Yukarı Çıkması İçin Ne Yapılmalı?

İçeriğimizin başlarında da söylediğimiz üzere plasentanın yerini değiştirebilmenin herhangi bir yolu yoktur. Bu nedenle özellikle geleneksel yöntemleri uygulayan kadınların derhal bu davranışları bırakmalarını ve doktor takiplerinin sıktığını arttırmalarını öneriyoruz.

Bebeğin Eşinin Yukarı Çıkması için Ne YapılmalıPin
Bebeğin Eşinin Yukarı Çıkması için Ne Yapılmalı

Plasenta Yukarı Çıkmazsa Ne Olur?

Plasenta yukarı çıkmazsa da gebelik sağlıklı bir şekilde sonlanabilir. Eğer Doktorunuz tarafından size bebek eşiğinin aşağıda kaldığı veya plasentanın yukarı çıkmadı şeklinde bilgi verilirse direkt olarak endişelenmenize gerek yok. Bu durumda daha önce sıkça tekrarladığımız üzere gebelik takiplerini sıklığını arttırmanızı ve bebeğinizin hareketlerine yakından izlemenizi öneriyoruz.

Bebeğin Eşi Neden Aşağı İner?

Aslında bu soru bebeğin eşi neden aşağı iner şeklinde değil de bebeğin eşi neden yukarı çıkmaz şeklinde olmalıydı. Çünkü bebek eşi yani plasenta gelişiminden sonraki ilk 28 hafta boyunca aşağı konumlarda bulunur. Bu durum normal olarak kabul edilir. Fakat bazı durumlarda plasenta yukarı çıkmayabilir ve gebelik takipleri sıklığının arttırılması gerekebilir.

Plasenta Previa Ne Zaman Düzelir?

Plasenta previa, bebek eşinin rahim ağzını kapatması durumudur. Bu durum vajinal doğuma engel olabileceğinden ve ciddi kanamaları sebep olabileceğinden sıkı takip edilmesi gerekir. Ancak ne zaman düzeleceği konusu hakkında net bir bilgi vermek doğru olmayacaktır. Eğer vajinal doğum riski varsa bu durumda anneye sezeryan doğum girişimi başlatılabilir.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

Rate this post

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4