Gebelik

Korpus Luteum Nedir? Korpus Luteum Ne İşe Yarar?

Korpus Luteum Nedir?

Korpus luteum kadınlara özgü olan ve hamilelikle birlikte ortaya çıkan yapıdır. Görevleri ve varlığı hamileliğin erken dönemlerinde etkili olan korpus luteum, gebeliğin devamı ve bebeğin varlığı için önemli bir yere sahiptir. Hamilelik hormonu olan HCG hormonu tarafından desteklenir.

Korpus luteum yapısı doğurganlık çağında olan her kadında üretilir. FSH hormonuyla birlikte oluşan bu yumurta folikülleri gebeliğin devamı için gerekli olan hormonları üretir. Bu yapı hamileliğin 10. haftasından itibaren atılır ve görevini diğer gebelik yapılarına bırakır.

Korpus Luteum NedirPin
Korpus Luteum Nedir

Korpus Luteum Ne İşe Yarar?

Korpus luteum yapısı gebeliğin oluşması ve devamı için görev alır. Bu yapının görevleri genel olarak şu şekildedir;

  • Yüksek miktarda progesteron salınımı
  • Az miktarda estradiol (östrojen) hormonu salınımı

Bu hormonların üretilmesi gebeliğin devamı için hayati bir öneme sahiptir. Progesteron hormonu sayesinde endometrium yani rahim kasları kalınlaşır. Bu sayede döllenmiş yumurtanın gömülmesi sağlanır. Öte yandan az miktardaki estradiol hormonu da kadınsal özellikler ve gebelik için görev alır. Etkisi progesteron kadar çok değildir.

İlginizi Çekebilir!!!  Hamilelikte Progestan İğne Nedir? Neden Yapılır?
Korpus Luteum Nedir Korpus Luteum Ne İşe YararPin
Korpus Luteum Nedir Korpus Luteum Ne İşe Yarar

Korpus Luteum Ne Üretir?

Korpus luteum yapısı 2 farklı hormon üretir. Bunlar çok miktarda progesteron ve az miktarda estradiol (östrojen) hormonlarıdır.

Hamilelik ile ilgili merak ettiğiniz diğer içerikler için tıklayın;

Bu hormonlardan özellikle progesteron hormonu gebeliğin sürmesi için çok önemli bir yere sahiptir. Korpus luteum ile birlikte yaklaşık 10 hafta boyunca rahim kalınlaşır. Bundan sonraki süreçte korpus luteum yapısının hormon üretimi azalsa da plasenta sayesinde yeterli üretim sağlanır.

Korpus Luteum Ne Zaman KaybolurPin
Korpus Luteum Ne Zaman Kaybolur

Korpus Luteum Ne Zaman Kaybolur?

Korpus luteum kaybolması iki dönemde de farklıdır. Adet döneminde oluşan ve döllenmiş yumurta bulamayan korpus luteum genellikle birkaç gün içerisinde kaybolur. Bu süre adet döngüsünün 20. günlerine denk gelir.

Hamilelikte korpus luteum kaybolması ise biraz daha geçtik. Hamileliğin ilk 10 haftasında yoğun miktarda çalışan korpus luteum 10. haftadan itibaren küçülmeye ve kaybolmaya başlar. Bu yapının yerini gelişen ve hormon salgılamaya hazır hale gelen plasenta yapısı alır.

Korpus Luteum Ne ÜretirPin
Korpus Luteum Ne Üretir

Korpus Luteum Görevi Nedir?

Korpus luteumun en önemli ve temel görevi üremeyi devam ettirmek ve üreme için gerekli koşulları salgılamaktır. Bunun için yüksek miktarlarda progesteron ve az miktarlarda estradiol hormonu salgılar.

Salgılanan bu hormonlarla birlikte rahim yatağı döllenme için uygun hale gelir. Rahim kalınlaştıktan sonra penetrasyon olasılığı artar ve fetüs gelişimi başlar. Korpus luteum döllenmeden sonraki 10 hafta boyunca bu etkisini sürdürmeye devam eder.

Korpus Luteum ve Adet Dönemi İlişkisi

Korpus luteum her adet döneminde oluşur. Oluşumu son aşama olan luteal fazda tamamlanır. Oluşumu yumurta folikülleri ile ilgilidir.

Adet döneminin uygun zamanlarında sperm vücuda girmezse ve adet kanaması olarak vücuttan atılır. Eğer sperm vücuda girerse ve yumurtalar döllenirse korpus luteum yapısı gelişmeye başlar. Sonraki süreçlerde yerini plasentaya bırakır.

İlginizi Çekebilir!!!  Dış Gebelikte Kanama Ne Zaman Başlar? Bilmeniz Gerekenler
Korpus Luteum Görevi NedirPin
Korpus Luteum Görevi Nedir

Korpus Luteum Kisti Ne Demek?

Korpus luteum yapısı doğal ve üreme döngüsünün gerekli bir yapısı olsa da kimi zaman kist oluşumu ile sağlığın bozulmasına yol açabiliyor. Adet döngüsünde ya da hamileliğin ilk dönemlerinde korpus luteumun içeriği dolmaya başlar ve orantısız büyüme gelişirse korpus luteum kisti oluşur.

Gebelik yokken korpus luteum kisti oluştuğunda hormonal dengesizlik oluşabilir. Kist haline gelen korpus luteum normal zamandan daha büyük hale geldiği için hormon salgılaması da artar. Çok fazla miktarlarda üretilen progesteron ve östrojen hormonları adet kanamasında düzensizliklere yol açabilir.

Korpus Luteum Kisti Nasıl Oluşur?

Korpus luteumun içi normal şartlarda çok dolu değildir. Bazı kadınlarda bu yapıların içi sıvı vb. maddelerle dolmaya başlar. Bu da kist oluşumu için yeterlidir.

Korpus luteum kisti görülme olasılığı çok düşüktür. Görülme olasılığı az olsa da ortaya çıktığında beraberinde getireceği semptomlar can sıkıcı olabilir.

Korpus Luteum Kisti Semptomları Nelerdir?

Korpus luteum kisti belirtileri ve bulguları şunlardır;

  • Kasık bölgesinde ağrı
  • Karında hassasiyet ve dolgunluk hissi
  • Şişkinlik
  • Kısa süre içerisinde kilo alma
  • Adet kanamasında ağrı
  • İdrara çıkma sıklığında artış
  • İdrar yapamama
  • Vajinadan gelen anormal kanamalar
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı
  • Kabızlık

Korpus Luteum Kisti Nasıl Teşhis Edilir?

Korpus luteum kisti tanısı için kullanılan 4 farklı yöntem uygulanır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Pelvik ultrasonu
  • Hamilelik testi
  • Hormon testi
  • Laparoskopi

Korpus Luteum Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Korpus luteum kistleri diğer kist oluşumlarına nazaran daha kolay ve hızlı tedavi edilir. Öyle ki çoğu hastada herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer ve kişi eski sağlığına döner. Fakat bazı durumlarda tedavi gerekli olabilir. Bu tedaviler şunlardır;

  • İlaç tedavisi
  • Cerrahi tedavi
İlginizi Çekebilir!!!  34. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

Tedavi kararını doktorlar verir. Kistin büyüklüğü, ortaya çıkan belirtiler, hormon salgılama miktarı ve kişinin genel sağlık durumu tedavinin belirlenmesinde etkilidir.

Korpus Luteum Kisti Ameliyatı

Korpus luteum kisti ameliyatları kapalı ameliyat olarak yapılır. Batın bölgesinde açılan 3-4 adet küçük delikten laparaskopi cihazına ait ekipmanlar hasta içerisine yerleştirilir ve birkaç dakika içerisinde kist alınır.

Korpus luteum kisti cerrahisi oldukça kolay olan ve kısa süre içerisinde tamamlanan bir cerrahidir. Hastalar genellikle 1 gün içerisinde eski yaşam tarzına dönebilir. Vücut içerisindeki kitle ve korpus luteum salgıları da azaldığı için belirtiler hızla kaybolur.

Korpus Luteum Gebelikte Varlığını Sürdürür mü?

Korpus luteumun asıl görevi gebeliği sürdürmektir. Bu nedenle gebeliğin ilk dönemlerinde de gelişimi devam eder.

Hamileliğin ilk 10 haftasında korpus luteum gelişmeye devam eder. Bu süreçte çok miktarda progesteron ve az miktarda estradiol salgılanır. Hamileliğin ilerleyen haftalarında korpus luteum yapısı kaybolmaya başlar ve yerini plasenta alır.

Korpus Luteum Nasıl Atılır?

Korpus luteum döllenme olmazsa ve gebelik başlamazsa adet kanaması şeklinde vücuttan atılır. Eğer gebelik oluşursa yaklaşık 10-14 hafta içerisinde kendiliğinden azalır. Bu kanama şeklinde görülmez.

Korpus Luteum Evresi Kaç Gün Sürer?

Korpus luteum 4-6 günlük bir yapıdır. Eğer hamilelik olmazsa zamanla küçülür ve adet kanaması şeklinde vücuttan atılır.

Yumurtalıkla Korpus Luteum Nedir?

Yumurtalıklarla ilişiği olan korpus luteum bir üreme döngüsü yapısıdır. Bu yapı rahim içinin gebeliğe hazırlanmasını sağlarken gebeliğin oluşmasıyla birlikte hormon dengesini düzenler. Yani gebeliğin oluşması ve devamlılığı için olmazsa olmazlardandır.

Döllenme Olmazsa Korpus Luteum’a Ne Olur?

Döllenme olmazsa korpus luteum yapısına gerek duyulmaz. Bu nedenle birkaç gün içerisinde adet kanamasıyla birlikte vücuttan atılır.

Korpus Luteum Yumurta Üretir mi?

Korpus luteum yumurta üretmez. Sadece döllenmiş yumurta ve sperm için uygun ortam hazırlar. Bunu da progesteron ve östrojen hormonu salgılayarak yerine getirir.

Gebelikte Korpus Luteum Ne Zaman Kaybolur?

Gebelikte korpus luteum 10. haftadan itibaren küçülür. Bu yapı küçülürken plasenta da gelişmeye başlar. Son olarak 2-6 hafta içerisinde korpus luteum tamamen kaybolur ve bütün işlevi plasentaya kalır.

Gebelikte Korpus Luteum Devamlılığını Sağlayan Hormon Nedir?

Gebelikte korpus luteumun devamlılığını hormonlar değil plasenta sağlar. Korpus luteum yapısı bozulduğu için plasenta hormon salgılama görevini alır. Plasentadan progesteron ve östrojen salgılanmaya devam eder.

YouTube video

Rate this post

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
5