Bemiks Ampul Nedir? Nasıl Kullanılır? Bemiks Fiyatları
Bugünkü içeriğimizde Bemiks ampul nedir ne işe yarar detaylı bir şekilde anlattık. Daha çok ampul formuyla bilinen ve tablet formları da bulunan bu vitamin ilaçlarını yakından tanımak istiyorsanız hazırladığımız bu Bemiks prospektüs rehberi tam size göre. Gelin birlikte Bemiks ampul nasıl kullanılır ve ne işe yarar detaylı bir şekilde öğrenelim.
Bemiks Ampul Nedir? Ne İşe Yarar?
Bemiks ampul, intramüsküler ve intravenöz olarak yani kas içi ve damar içi şeklinde uygulanabilen bir ilaç formudur. İlaç içerisinde belirli miktarlarda tiamin (B1), riboflavin (B2), piridoksin (B6), niasinamid ve D – pantenol vitaminleri bulunur. İlaç içerisindeki etken maddeleri miktarlarına göre (her 2 ml çözeltide) şu şekildedir;
- 25 mg tiamin (B1)
- 2 mg riboflavin(B2)
- 5 mg piridoksin (B6)
- 50 mg niasinamid
- D-pantenol
İlaçtaki bu etken maddelerinin yanı sıra eser miktarlarda yardımcı madde de bulunur.
Bemiks ampuller sarı renkte ve berrak yapıda çözeltiler içerisinde bulunur. Amber renkli cam ampullerde kullanıma sunulan bu ilaçlar vücut içerisinde kan ve kas yolu ile gönderildiği için daha hızlı şekilde etki gösterir. Bu nedenle de daha çok acil rahatsızlanmalarda doktorlar tarafından reçete edilir.
İlginizi çekebilecek diğer ilaç içerikleri;
- Avmigran Film Tablet Nedir?
- OSIREC 4 G /60 G 7 Rektal Süspansiyon Nedir? Ne İşe Yarar?
- Dextrocin Krem Nedir? Ne İşe Yarar?
- ALBITROL 500 mg Film Tablet Nedir? Ne İşe Yarar?
- Ampisina Nedir? Ne İşe Yarar?
- Flessi 5 Mg Nedir? Ne İşe Yarar
Bemiks ampuller aynı zamanda oral yolla kullanımın uygun olmadığı hastalarda kullanılır. Örneğin ciddi derecede ağız yarası olan ve yutkunamayan hastalarda kan içine ya da kas içine enjeksiyon yolu ile Bemiks ampuller uygulanabilir.
Bemiks ilacı her ne kadar vitamin içeriğine sahip olsa da hastaların ilacı dikkatli bir şekilde kullanması gerekir. İlaç zararsız görünse dahi vücuttaki vitamin miktarında dengesizlik olduğunda beraberinde bazı yan etkiler ortaya çıkabilir.
Bemiks Ampul Ne İşe Yarar?
Bemiks ampuller vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin yapay olarak verilmesini sağlar. Eğer hasta vitamin içerikli besinlere yeterince ulaşamıyorsa, besin tüketiminde sıkıntı varsa ya da vitaminli besinlerin emilimi ile ilgili bir problem varsa Bemiks ampuller kullanılır.
Bemiks vücuda daha hızlı bir şekilde nüfuz ettiği için genellikle acil vakalarda kullanılır. Bunun yanı sıra tablet ve besin yolu ile vitamin eksikliği tedavi edilemeyen hastalarda da Bemiks ampul kullanılır.
Bemiks Ampul Nasıl Kullanılır?
Bemiks ampul kas ve damar içine uygulandığı için steril şartlarda sağlık profesyonelleri olan ebe, hemşire ve doktor tarafından uygulanmalıdır. İlaç hijyen ve sterilizasyon talimatları doğrultusunda enjeksiyon yolu ile gönderilir.
Bemiks ampul kas içine uygulanırken uygun bölgeye yalın halde enjeksiyon ile uygulanabilir. Yetişkinlerde genellikle günde 1 – 2 kullanım önerilir.
İlaç damar içerisine verildiğinde daha hızlı bir şekilde kullanılacağı için bir sıvı içerisinde yavaş infüzyonla gönderilmelidir. İlaç gönderilirken kullanılabilecek çözeltiler şu şekildedir;
- %0.9 NaCl Çözeltisi
- %5 Dekstroz Çözeltisi
- %10 Dekstroz Çözeltisi
- %20 Dekstroz Çözeltisi
- %10 Fruktoz Çözeltisi
- %5 Dekstroz + %0.2 NaCl Çözeltisi
- %5 Dekstroz + %0.9 NaCl Çözeltisi
- 1/6 M Sodyum laktat Çözeltisi
- Laktatlı Ringer Çözeltisi
Damardan Bemiks ampul uygulanması esnasında bazı hastalarda anaflaktik şok yani şiddetli alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir. Bu durum hastalarda ölüme dahi götürebilen etkilere neden olabileceğinden Bemiks ampuller yalnızca hastane ortamında ve sağlık profesyoneli gözetiminde damara gönderilmelidir.
Bemiks Ampul Ne için Kullanılır?
Bemiks ampul ve ilacın diğer formları vitamin eksikliği durumunda ve buna bağlı sağlık sorunlarında kullanılır. Bemiks kullanılan hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;
- Nikotinamid eksikliğine bağlı olarak görülen pellagra hastalığı
- B1 vitamini eksikliğinde ortaya çıkan beriberi
- B vitamininin diğer formlarında görülen eksiklik durumunda
- Ağız yolu ile vitamin tablet – kapsül alınamadığı durumlarda
- Genel vitamin eksikliği tablosunda
İlacın genel olarak kullanıldığı hastalıklar bu şekildedir. Bu hastalıkların yanı sıra uzun süreli hastaneye yatışlarda hastayı desteklemek amacıyla doktor tarafından Bemiks ampul reçete edilebilir.
Bemiks Ampul Eczane Fiyatı 2022
Güncel Bemiks ampul fiyatları 2022 yılında şu şekildedir;
İlaç Adı | Fiyatı |
BEMIKS C 30 film tablet | 5.53 TL |
BEMIKS 5 ampul | 5.38 TL |
BEMIKS 30 film tablet | 3.23 TL |
İlaç sizin satın alacağınız dönemde daha ucuz ya da daha pahalı da olabilir. Ayrıntılı bilgi için size en yakın eczacıya danışabilir ve Bemiks fiyatını öğrenebilirsiniz.
Bemiks Ampul Yan Etkileri
Çok sık olmasa da Bemiks kullanımına bağlı olarak yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bu yan etkileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Aşırı terleme
- Anaflaktik reaksiyon
- Alerjik reaksiyon
- Deride döküntü
- Ağız ve burun mukozasında kanama ve yaralanma
Bu ve benzeri bir yan etki gördüğünüzde hemen bir sağlık kuruluşuna danışmanız önerilmektedir. Aksi halde yan etki ciddi bir hal alabilir ve yaşam kaliteniz olumsuz etkilenebilir.
Bemiks Ampul Yararları Nelerdir?
Bemiks ampulün bazı yararları vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
- Kolay ulaşılabilen ve uygulanabilen bir ilaçtır
- Oral yolla vitamin alamayan hastalarda da kullanılabilir
- Yeterli vitamin içeriği sayesinde birçok vitamin eksikliği tablosunu giderebilir
- Yan etki gösterme olasılığı çok düşüktür
Bemiks Ampul Zararları Nelerdir?
Bemiks kullanan hastalarda çok fazla zararlı etki beklenmez. Bemiks ampul kullanımına bağlı oluşabilecek minimal düzeydeki olumsuzluklar şunlardır;
- Enjeksiyon yerinde enfeksiyon
- Enjeksiyon esnasında acı ve ağrı hissi
- Hafif yan etkiler
Bemiks Ampul Prospektüsü
İlacın prospektüsüne kutu içerisindeki kağıttan ya da devlet tarafından kontrol edilen TİTCK platformundan ulaşabilirsiniz. Bemiks prospektüsünü açtıktan sonra ilacın nasıl kullanılacağı, ne gibi yan etkilere neden olabileceği, etken maddelerinin ne olduğu vb. bilgilere ulaşabilirsiniz.
Biz bu içeriği hazırlarken Bemiks ampul prospektüsünden faydalandık. Eğer daha detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız eczacınız ile iletişime geçebilirsiniz.
Bemiks Ampul Reçetesiz Alınır mı?
Bemiks reçeteli olan ve yalnızca doktor tarafından önerildiği taktirde kullanılabilen bir ilaçtır. Bemiks sadece reçete edilen kişi tarafından alınabilir ve kullanılabilir. Aksi durumlarda hastalarda herhangi bir tedavi edici etki beklenmez.
Bemiks Ampul Muadili Var mı?
Bemiks ampul muadili olarak genellikle Bemiks tabletler verilir. Eğer hasta Bemiks tablet kullanamıyorsa ya da eczanede – hastanede Bemiks tablet yoksa şu ilaçlar da reçete edilebilir;
VITABIOL-C FORT. 30 draje | BIOGENOL VITAMAMINE 150 ml şurup |
VITABIOL 100 ml şurup | BENOVIT 30 tablet |
SANASOL 150 ml şurup | BENORAL 50 film tablet |
SANASOL 100 ml şurup | BENORAL 250 mg 30 tablet |
POLIVIT 30 draje | BEHEPTAL 20 draje |
POLIVIT 100 ml şurup | BEDOXINAL 50 tablet |
MULTIMIX 100 ml şurup | BEDOXINAL 30 tablet |
MENAPHASE FORMULA 90 film tablet | BECOZYME 100 ml şurup |
DAILY-ONE 45 film tablet | BECOVITAL-C 30 yumuşak kapsül |
B-KOMP enjeksiyonluk çözelti içeren 5 ampul | BECOVITAL 100 ml süspansiyon |
ACESCAP 30 yumuşak kapsül |
Bemiks Ampul Etken Maddeleri
Bemiks ampul etken maddeleri miktarlarına ve türüne göre şu şekilde sıralanabilir;
- 25 mg tiamin (B1)
- 2 mg riboflavin(B2)
- 5 mg piridoksin (B6)
- 50 mg niasinamid
- D-pantenol
Bemiks Ampul Şikayetleri
Bemiks ile ilgili pek fazla şikâyet görmedik. Hastalar genel olarak Bemiks ampul tedavisinden mutlu diyebiliriz. Yalnızca bazı hastalar enjeksiyon yaparken yanma ve sonrasında lokal enfeksiyon ile karşılaştıklarını bildirmiştir. Ancak bu daha çok ilacın uygulanma yöntemi ile ilgili olduğu için Bemiks şikayetleri şeklinde nitelendirmiyoruz.
Bemiks Ampul Aç mı Tok mu Kullanılır?
Bemiks ampuller doğrudan vücut içine gönderildiği için aç ya da tok kullanım ile ilgili bir öneri yoktur. Hastalar günün herhangi bir saatinde aç ya da tok karnına Bemiks ampul kullanabilirler.
Bemiks Ampul Günde Kaç Kere Kullanılır?
Bemiks için önerilen kullanım sıklığı günde 1 keredir. Ancak ciddi düzeyde vitamin eksikliği olan hastalarda günde 2 kere kullanım da önerilebilir. İlacın günde ne kadar kullanılacağına ve kaç mg etken maddesi alınacağına doktorlar karar verir. Hastalar daha hızlı tedavi olma düşüncesiyle fazla miktarda Bemiks ampul kullanmamalıdır.
Bemiks Ampul SGK Karşılıyor mu?
Bemiks ampulün SGK kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığına dair herhangi bir bilgimiz yok. Bu konu hakkında bilgi almak istiyorsanız size en yakın eczaneye gidebilir ve detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bemiks Ampul Hangi Firma Üretiyor?
Bemiks ampul Sanofi İlaç San. ve Tic. A.Ş. tarafından Kırklareli’de üretiliyor. İlacın ruhsat sahibi ise Opella Healthcare Tüketici Sağlığı A.Ş. firmasıdır.
Bemiks Devlet Ödüyor Mu?
Bemiks’in devlet tarafından ödenip ödenmediğini öğrenmek için eczacınız ile iletişime geçebilirsiniz.
Bemiks Ampul Saça Faydaları
Bemiks içerisinde bulunan vitaminler, özellikle D-pantenol, saç için faydalıdır. Bu nedenle bazı hastalara dermatoloji uzmanları tarafından Bemiks ampul reçete edilebiliyor.
Bemiks Ampul Saça Kullanılır Mı?
Bemiks ampul son zamanlarda şampuanlara katılarak saç için kullanılabiliyor. Ancak bunun ne kadar doğru olduğu konusunda herhangi bir veri şu an için yok. Uzmanlara göre hastalar doğrudan saçlarına ilaç uygulamak yerine doğal yollarla gerekli vitaminleri almalılar.
Bemiks C İdrar Rengini Değiştirir Mi?
Bemiks bazı hastalarda idrar rengini koyuya çevirebilir. Bu oldukça normal bir durumdur. Çünkü vücut tarafından kullanılamayan ve depo edilemeyen Bemiks vitaminleri idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırılır.
Bemiks Kilo Aldırır Mı?
Eğer Bemiks hastanın iştahını arttırıcı yönde etki gösterirse hastalar kilo alabilir. Ancak bunun için alınan ve harcanan kalori arasında dengesizliğin olması gerekir. Eğer hasta aldığından daha az kalori yakıyorsa kısa ve uzun vadede kilo alır.