HPV Geçer mi? Nasıl Bulaşır?
HPV geçer mi sorusu Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bulaş sağlandıktan sonra geçmediği yönünde. Bulaş sağlayan kişi ciddi bir sağlık sorunuyla karşılaşmasa bile hayatına taşıyıcı olarak devam eder.
Kesin tedavisi olmayan HPV gelişen tedavi yöntemleriyle %98’lere kadar vücuttan atılabilir. Ancak tamamen geçmez.
HPV nedir?
HPV genelde cinsel yolla bulaşan dünyada en çok görülen virüs tipidir. HPV Latince human papilloma virüs adının kısaltmasıdır. Deriye mukozal yolla nüfus ederek hücrede enfeksiyona sebep olur. Öncelik genital bölge olmak üzere ağız ve boğaz bölgesini etkiler.
HPV 200’ün üzerinde türe sahip virüs türüdür. Pek çok kişi HPV enfekte olsa da hayatı boyunca farkına varmadan yaşayabilir. Enfekte olan vakaların bir kısmında DNA hasarına bağlı kanser gelişir.
HPV hücreye girdikten sonra ortalama iki yıl içinde gerileme sağlar. Bu sayede kişi doğal bir bağışıklık kazanır.
HPV bulaşı olan kişilerin yaklaşık %90’nı hiçbir tedavi gerektirmeden hayatlarına devam eder. Geriye kalan %10’luk kesimde çeşitli rahatsızlıklar baş gösterir. Bunların başında genital siğiller ve rahim kanseri gelir.
HPV nasıl bulaşır?
HPV üç şekilde bulaş sağlar. Bunlar;
- Cinsel yolla bulaş
- Dış ortamda bulaş
- Anneden fetüs yoluyla bulaş
Cinsel yolla bulaş
HPV en çok cinsel yolla bulaşır. Taşıyıcı ile yaşanan cinsel birliktelikte kondom kullanılması bulaş riskini azaltsa da riski tamamen ortadan kaldırmaz. Anal ve oral ilişki de bulaşın oluşmasına olanak sağlar. Birleşme sırasında salgılanan salgıların vücudun diğer bölgelerine temas etmesi ve yayılması muhtemeldir. Bu sebepten kondom kullanımında bulaş oranı %9 olarak kayıtlara geçer.
Dış ortamda bulaş
HPV dış ortamda bulaşma riski %20 civarıdır. Virüs yaşamını sürdürmek için nemli ortama ihtiyaç duyar. Vücut ısısı ve nemi HPV için en ideal yaşam alanıdır.
HPV cinsel birliktelik harici ortak kullanılan tuvalet, sauna, hamam, havlu ve kişisel eşya kullanımıyla da bulaşabilir. Bu olasılık düşük olsa da HPV’nin dış ortamda 3 güne kadar yaşayabildiği gözlemlenmiştir.
HPV dış ortama bulaştığında ilk gün %80 ikinci gün %50 üçüncü gün %25 oranında yaşamını sürdürür. Bu sebepten özellikle toplu alanlarda hijyen kurallarına dikkat edilmeli kişisel eşyalar kullanılmamalıdır. Yapılan araştırmalarda el dezenfektanlarının HPV’yi tamamen yok etmediği görülmüştür.
Anneden fetüs yoluyla bulaş
HPV pozitif olan bir annenin bebeği de HPV taşıyıcısı olarak doğar. Bebek fetüs içerisinde virüse maruz kalabileceği gibi doğum esnasında doğum kanalından geçerek de bulaş sağlanır. HPV taşıyıcısı gebelerin hem amniyo sıvısında hem de fetüs içerisinde HPV tespit edilmiştir. Doğumdan sonra %90 HPV olan bebek ilk 6 ay içerisinde %100 HPV olur.
HPV anneden doğan bebeğin enfekte belirtileri en geç 2-5 yaş arasında görülür.
HPV belirtileri nelerdir?
HPV belirtilerinin başında genital bölgede görülen siğiller yer alır. Küçük sivilce şeklinde başlayan kabartılar zamanla bulunduğu bölgeyi kaplar. Karnabahara benzeyen ve çoğalan siğiller görüntü olarak kötü gözükür. Siğillere kaşıntı, acı ve yanma eşlik eder. Erkek ve kadınlarda ortak olan bu belirtilerin dışında aşağıda ki farklılıklar mevcuttur.
Kadınlarda HPV belirtileri:
- Genital bölgede siğil
- Yanma, kaşıntı ve ateş
- Cinsel ilişki sırasında kanama ve acı
- Düzensiz regl kanamaları veya ara kanama sıklığı
- Kokulu ve yoğun vajinal akıntılar
Rahim kanserine %99 HPV virüsü sebep olur. Virüs en çok rahim çeperine zarar verdiği için kadınlarda daha çok yıkıcı hasar oluşturur. Yapılan smear testiyle erken teşhis sağlanabilmektedir. Kadınların her yıl düzenli olarak kadın doğum merkezlerinde smear testi yaptırması hayati önem taşır.
Erkeklerde HPV belirtileri:
- Penis çevresi görülen siğiller
- Yanma ve kaşıntı
- Penis etrafında deri döküntüleri
Erkeklerin bağışıklığı kadınlara göre daha fazla olduğu için belirtiler nadir görülür. En çok peniste siğil olarak ortaya çıkar. Erkeklerde penis kanseri olma riskini arttırır.
HPV genel olarak rahim ve penis kanserine sebep olsa da anal, ağız, dil, baş ve boyun kanserlerine de sebep olabilir.
HPV nin tedavisi var mı?
HPV’nin kesin bir tedavisi yoktur. İlerlemeyi durduran tedavi yöntemleri mevcut olsa da enfekte olan biri hayatı boyunca taşıyıcı olarak yaşamını sürdürür.
Virüsün tutulduğu bölgede oluşan siğiller çeşitli tedavilerle yok edilir. Lezyonların ortadan kaldırılması virüsün yok olduğu anlamına gelmez. Virüs vücutta varlığını sürdürür. Bağışıklığın düştüğü ilk fırsatta tekrar varlığını gösterir.
HPV’de en önemli tedavi önleyici aşılardır. HPV 200’ün üzerinde türe sahip olduğu için aşı tüm HPV türlerine etki etmez. Bu sebepten aşı yapıldıktan sonrada düzenli smear testinin yapılması hayati önem taşır.
Hpv nasıl tedavi edilir?
HPV tedavisinin başında oluşan siğillerin vücuttan çıkartılması gelir. Tedavide uygulanacak yöntem hekim tarafından belirlenir. Başlıca tedavi yöntemleri şunlardır:
- Lazer tedavisi: En fazla tercih edilen tedavi yöntemidir. Özel cihazlar sayesinde siğillere ısı uygulaması yapılır. Bu esnada açığa çıkan sıcaklık siğilin buharlaşarak yok olmasını sağlar. Çevre dokulara minimum zarar verdiği için iz bırakma riski düşük olur.
- İlaç tedavisi: Ciltte aşınmayı sağlayarak deride soyulma gerçekleştiren keratolitik kremlerle yapılan tedavi şeklidir. Daha az bölgede etkili olan ve henüz yeni oluşan HPV’ye bağlı siğillerde kullanılır. Tedavi krem yoluyla siğili kurutmaya yöneliktir.
- Cerrahi yöntem: Lokal anestezi altında siğilin cerrahi yöntemle kesilerek alınmasıyla uygulanır.
- Koter yöntem: Ucunda iğne bulunduran kalem şeklindeki cihazla siğillere elektrik akımı verilir. Bu sayede siğiller kuruyarak yok olur. Acılı bir işlem olduğu için öncesinde bölgeye lokal anestezi uygulanır.
- Radyofrekans yöntem: Siğil olan bölgeye radyofrekans verilmesiyle yapılır. Uygulama yapan cihaz elektrik akımı yerine bölgeye radyofrekans gönderir. İşlem koter yöntemine göre daha basit, hızlı ve acısızdır. İşlem sonrası günlük hayata dönüş kolaylığı sağlar.
- Kriyoterapi yöntemi: Siğil olan bölgeye düşük derecede soğuk hava parçacıkları gönderilir. İşlem siğillerin donarak dökülmesini sağlar.
En iyi tedavi yöntemi bulaş olmadan korunmaktır. Aşı önleyici bir yöntem olduğu için HPV ile temas etmeden yapılması maksimum fayda sağlar.
HPV ömür boyu vücutta kalır mı?
HPV ömür boyu vücutta kalır. Bulaş yaşandıktan sonra 1.yıl %80 2.yıl %85 3.yılın sonunda %90’nı vücuttan atılır. Vücutta kalan %10’luk kısım bağışıklığı düşük, sigara ve alkol kullanımı yüksek kişilerde açığa çıkarak hastalıklara sebep olur.
HPV virüsü vücuttan tamamen atılabilir mi?
HPV virüsü vücuttan tamamen atılmaz. HPV bulaş sağlamış ve siğil tedavisi görmüş birisinde virüs tamamen geçmez. Bağışıklık güçlendikçe HPV uykuya yatar. Bağışıklık düştüğü anda tekrar ortaya çıkabilir.
Erkeklerin bağışıklığı kadınlardan daha güçlüdür. Vücutta hasar oluşturmamış HPV erkeklerde 3 yılın sonunda atılır. HPV erkeklerde genelde taşıyıcı kadınlarda hasta olarak görülme sağlar. Bu sebepten kadınlarda rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığı yüksektir.
HPV’den kurtulan var mı?
HPV’den tamamen kurtulmak mümkün değildir. Bu durum ürkütücü gelse de çoğu kişi HPV taşıyıcısı olduğunu bilmeden normal hayatına devam eder. HPV illa sonucu kötü hastalığa dönüşecek virüs türü değildir.
Virüsü kapmış sadece %10’luk kesim, bağışıklık sisteminin düşük olma sebebiyle ilerleyici bir tabloyla karşılaşır.
HPV’nin kanser hastalığını tetiklemesi için diğer tetikleyici etkilere de maruz kalması gerekir. HPV’den kurtulan var mı sorusundan ziyade virüsün nasıl uyandırılmaması gerektiği üzerinde düşünülmelidir.
Güçlü bir bağışıklık sistemi ve tek eşli bir cinsel yaşam en temel koruyucu reçetedir.
HPV virüsü geçmez mi?
HPV tanı ve teşhisi konulduktan sonra kontrol altında tutulabilen bir rahatsızlıktır. Bilinçli olunduğu takdirde yaşam kalitesinin stabil tutulduğu bir seyir izler.
Ancak vücuda giren HPV virüsünün tamamen geçmesi düşünülemez. Yapılan tüm araştırma ve tetkikler bu yönde geri bildirim sağlamıştır.
Son yıllarda virüsün vücuttan %97 oranına kadar atılabildiği savı ileri sürülmektedir. Hâlbuki %1’lik bir oran dahi uygun koşullar oluştuğunda HPV’nin tekrar nüksetmesi için yeterlidir.
Bakire biri HPV olabilir mi?
HPV her ne kadar cinsel yolla bulaşsa da tam olarak gerçekleşmemiş cinsel birlikteliklerde tensel temas yoluyla da HPV kapılabilir.
Yani bakire biri HPV olabilir. Bu durumda virüs rahime ulaşmadığı için rahim kanseri olma riski minimum düzeyde seyreder. HPV taşıyıcısı partnerle sürtünme yoluyla gerçekleşen cinsel birliktelikte HPV bulaş sağlar. Bu tabloda en çok dış genital vulvada siğil oluşumuyla karşılaşılır.
Siğillere eşlik eden kokulu ve yoğun akıntılar, siğillerin irritasyon içermesi ilerleyen durumda vulva kanseri riskini oluşturabilir. Bakire birinin de HPV olabileceği göz arda edilmemeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Hpvli biri ilişkiye girebilir mi?
HPV ile enfekte olmuş birinde virüs ilk yılda bağışıklık sistemi sayesinde absorbe edilir. Risk grubunda olan HPV’lide genital bölgede siğil oluşması gözlemlenir. Siğil oluşmuş HPV’li biriyle ilişkiye girilmemelidir. Siğil tedavisi olup tüm siğilleri geçtikten sonra prezervatif kullanılarak ilişkiye girmek tercih edilmelidir.
HPV’li biriyle ilişkiye girmek virüsü kapma riskini kabul etmek demektir. Yüksek ihtimalle ilk birliktelikte virüs enfekte olur. İki tarafta HPV’li ise iyileşme süreleri uzar.
HPV %100 bulaşır mı?
HPV %100 bulaşır. Enfekte olmuş biriyle yaşanan cinsellik sonrası artık virüs bulaşmış olur. Virüsün bulaşması için bir kere bile temas etmek yeterlidir. Vücuda giren virüs ömür boyu taşıyıcı şekilde vücutta saklanır.
HPV kaç yıl sürer?
Virüs vücuda girdikten sonraki ilk 1 ila 3 yıl arasında büyük oranda vücuttan atılır. Bu oran %90 civarındadır. Geriye kalan %10’luk kısım genelde komplikasyon belli etmeden uyur.
HPV kuluçka süresi 2 hafta ile 8 ay arasındadır. Siğil oluşması da ilk 3 ayda gözlemlenir. HPV’nin kansere dönüşme süresi 10 ile 30 yıl arasında değişir. Bu süreç tanı ve tedavi için yeterli zaman aralığını sunar.
HPV virüsü vücuttan kaç yılda atılır?
HPV ortalama 3 yılda vücuttan atılır. HPV’nin tamamı atılmasa da %90’nı 3 yılın sonunda vücuttan gider. İlk 5 yılın sonunda virüs %97 oranında vücuttan temizlendiği görülür.
HPV bulaşıcılığı ne zaman geçer?
HPV bulaşıcılığı geçmez. Bir kere enfekte olan biri ömür boyu HPV taşıyıcı ve bulaştırıcısı olur. HPV enfekte olduktan sonraki ilk 6 ay bulaşın en çok olduğu evredir. Latent dönem denen bu evrede HPV varlığına dair teşhis konulmamış ve virüsün en güçlü olduğu dönemdir. En çok bulaş bu evrede olur.
HPV virüsü kesin kanser midir?
HPV virüsü kesin kanser yapar denilemez. Ancak rahim kanserinden %99 oranında sorumludur. Diğer kanser türlerinin görülme riskini arttırır.
Rahim kanserinden sonra en çok tetiklediği kanser türleri penis kanseri, anal kanser, dil ve boğaz kanserleridir.
HPV kapan hastaların sadece %4’ü kanser olur. HPV kapmış bireylerin %2’si rahim kanseri olurken kalan %2’de diğer kanser türlerine yakalanır.
HPV cinsel ilişki dışında bulaşır mı?
HPV cinsel ilişki dışında tensel temas, ortak kullanılan wc, hamam-sauna gibi dış ortamlardan da bulaşır. Havlu, peştemal gibi kişisel eşyaların kullanımı da bulaş riskini oluşturur. Cinsel ilişki dışında HPV bulaşma riski %20’dir.
HPV temasla geçer mi?
HPV temasla geçer. HPV sıcak ve nemli bir ortama ihtiyaç duyar. İnsan vücudu virüsün konak olması için yeterli kaynağı bulundurur.
Cinsellik dışında vücut salgılarının salgılandığı alanlara temas etmek HPV enfekte olmayı sağlar.
HPV yi vücuttan nasıl atarız?
HPV kendine kendine vücuttan atılır. Süreci hızlandırmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Yapılan araştırmalarda B12, folat ve C vitaminlerinin HPV’nin vücuttan atılmasına destek olduğu görülmüştür.
Antioksidan açısından zengin yeşil çay ve Shiitake mantarı adı geçen vitaminler bakımından zengin besin kaynaklarıdır. Bu vitaminlerin bileşeni olan AHCC özütleri 500 mg’lık kapsüller halinde piyasada bulunmaktadır.
Eşimde HPV çıktı ne yapmalıyım?
Eşlerden birinde HPV çıkması durumunda diğer eşe DNA testi uygulanmalıdır. HPV’nin kuluçka süresi 8 aya kadar çıktığı için smear veya sürüntü testlerinde virüse rastlanmaz. Zaman kaybetmemek için en kesin tanı yöntemi DNA’da araştırılan HPV testidir. Çıkan sonuca göre geç kalınmadan tedaviye başlanmalıdır.
HPV virüsün düşük çıkması halinde aşı yapılması tercihler arasındadır. 26 yaş üzeri erkeklerde aşının çok etki etmediği görülse de şu an için en sağlıklı tedbir aşı olmaktır.
HPV şüphesi veya tanısı konulduktan sonra çiftlerin;
- Prezervatifsiz birliktelik yaşamamaları
- Hijyene maksimum seviyede dikkat etmeleri
- Varsa siğillerin yakılması veya yok edilmesine yönelik tedavinin tamamlanması
- Siğil olduğu sürece temas ve birliktelik yaşanmaması
- AHCC vitamin grubu antioksidan besinleri tüketmesi
- Düzenli kontrolleri aksatmamaları gerekmektedir.
HPV aşısı kaç TL 2023?
Toplumumuzda HPV oranı %60’ın üzerinde seyretmektedir. Gitgide yaygınlaşan HPV’ye karşılık tek önleyici yöntem aşıdır. Kadınlarda HPV’ya bağlı kanser görülme riski erkeklere oranlara 5 kat daha fazladır. HPV’ye bağlı kanserlerin %90’nı aşı ile engellenebilir.
200’den fazla çeşidi olan HPV’nin en çok görülen 18 türü için aşı geliştirilmiştir. İkili ve dörtlü aşı türü olarak geliştirilen aşılar rahim ağzı kanserini %99 oranında engellemektedir.
Aşıların 9 ile 12 yaş arasında uygulanması halinde ömür boyu bağışıklık sağladığı bilinmekte. 26 yaşından sonra yapılan aşıların yeteri kadar bağışıklık sağlamadığı endişesi taşısa da uzmanlar aşıların 43 yaşına kadar her yaşta yapılabildiğini belirtmektedir.
HPV aşısı kaç TL 2023 yılı içinde belirtilen ortalama fiyat her doz için 1000 TL ile 1600 TL arasındadır. Aşının türüne göre 2 veya 4 doz yapılacak olması aşı fiyatlarını değiştirir. 2 doz aşı için ortalama 2000 TL ile 3200 TL iken 4 doz aşı için 4000 TL ile 6400 TL bedel ödenmektedir.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsan_papilloma_vir%C3%BCs%C3%BC