Gebelik

Estrofem Nedir? Ne İşe Yarar

Estrofem Nedir?

Estrofem ilacı kullanıma hazır tabletler halinde bulunan bir ilaçtır. Her tablette 2 mg kadar östradiol hemihidrat formunda östradiol etken maddesi bulunur. Bununla birlikte ilaç içerisinde eser miktarlarda yardımcı madde bulunur.

Estrofem ilacı bir hormon tedavisidir. Hormon replasman tedavileri arasında yer alan Estrofem genital sistem ilaçları sınıfında bulunur. İlaç kadınların kullanımı için uygun olan ve hormon takviyesi sağlayan bir ilaçtır.

Estrofem NedirPin
Estrofem Nedir

Estrofem Ne İşe Yarar?

Estrofem ilacı kadınlarda menopozdan görülmeye başlayan menopoz belirtilerinin hafifletilmesi için kullanılır. 12-13 yaşı ile başlayan ve 45-50’li yaşlara kadar devam eden adet döngülerinde östrojen miktarı her zaman en üst seviyelerdedir. Ancak menopozla birlikte östrojen üretimi azalır ve kandaki östrojen düzeyi azalmaya başlar.

Östrojen hormonunun düşmesi menopoza giren kadınlarda bazı belirtilere neden olur. Bu belirtiler genellikle ateş basması ve ruhsal değişimlerdir. Ortaya çıkan bu belirtilerin şiddetinin azalması için Estrofem ilacı kullanılır.

Hamilelik ile ilgili merak ettiğiniz diğer içerikler için tıklayın;

Estrofem ilacı menopoza giren her kadın için uygun değildir. İlacı yalnızca menopozu şiddetli geçiren kadınların kullanması önerilir. Aksi taktirde östrojen takviyesinin kadın için çok fazla yararı olmayacaktır.

Estrofem Yararları Estrofem ZararlarıPin
Estrofem Yararları Estrofem Zararları

Estrofem Nasıl Kullanılır?

Estrofem tabletler oral yolla alınmalıdır. İlaç her gün aynı saatlerde 1 tablet olacak şekilde kullanılır. Bu ilaçlar takvimli olarak 28 tablet içeren kutularda bulunur. İlaç tamamen bittikten sonra hiç ara vermeden yeni ilaç kutusuna başlanmalıdır.

Doktorlar hastalardaki menopoz belirtilerinin şiddetine göre doz belirler. Hastalar ilacı kullanmaya başladıktan sonra herhangi bir yarar göremezse ya da ilacın çok etkili olduğunu görürlerse en kısa süre içerisinde doktora danışmalıdır.

İlginizi Çekebilir!!!  Amoklavin Nedir? Ne İşe Yarar?

Estrofem kullanılmaya başlandıktan sonra bazı bulgular ortaya çıkabilir. Bu bulgular çok geniş yelpazede görülür. Hastalar Estrofem kullanımı sonrasında beklenmedik bir etki ile karşılaşırsa mutlaka bu durumu doktorlara bildirmelidir.

Estrofem Nedir Estrofem Ne İşe YararPin
Estrofem Nedir Estrofem Ne İşe Yarar

Estrofem Eczane Fiyatı 2022

Estrofem fiyatları 2022 yılında ortalama 15 TL’dir. İlaç tek form ve türe sahip olduğundan fiyatlar da sabittir.

Estrofem Nasıl KullanılırPin
Estrofem Nasıl Kullanılır

Estrofem Yararları

Estrofem yararları şu şekilde sıralanabilir;

  • Menopoz ile birlikte azalmaya başlayan östrojenin yerine konulmasını sağlar
  • Östrojen azlığının etkileri hafifletir
  • Kadınların menopoz sonrasında daha rahat bir yaşam sürmesini sağlar
  • Kullanımı kolaydır ve etki gösterme oranı çok yüksektir
  • Yan etkileri ve ilaç etkileşimleri çok azdır
Estrofem Eczane FiyatıPin
Estrofem Eczane Fiyatı

Estrofem Zararları

Estrofem ilacının çok olmasa da bazı zararları olabilir. Bu zararlı etkiler her hastada ortaya çıkmaz. Ancak yine de hastaların dikkatli olması gerekir.

Estrofem zararları şu şekilde sıralanabilir;

  • Hormonal dengesizlik
  • Metabolizma sorunları
  • Sıvı tutulumu
  • Tansiyon

Estrofem Kullanıcı Yorumları

Menopoza giren ve Estrofem kullanan kadınlar genellikle olumlu yorumlar yapmıştır. Özellikle menopozun getirdiği şiddetli etkilerden sonra Estrofem’i kullanıp fayda gören kadınlar olumlu yorumlar bildirmiştir.

Estrofem Muadili

Estrofem içeriğindeki maddeler aynı etki mekanizmasıyla başka ilaçların içerisinde de bulunur. Bu ilaçlar Estrofem muadili olarak geçer. Ticari isimleri farklı olsa da aynı etkiyi gösterirler.

Estrofem eşdeğeri ilaçlar şu şekilde sıralanabilir;

  • VAGIFEM 25 mcg 15 vajinal tablet
  • FEMIJEL 1.5mg/2.5gr jel
  • ESTROFEM 2 mg 28 tablet
  • ESTREVA transdermal jel
  • ESTRADERM 25 TTS 6 flaster
  • ESTRADERM 100 TTS 8 flaster
  • CLIMARA PATCH
  • CLIMARA FORTE flaster

Estrofem Neye İyi Gelir?

Kadınların adet gördüğü yaşlarda östrojen hormonu her zaman en üst seviyede bulunur. Bu hormon kadınsı özelliklerin ve bazı hormonal dengelerin oluşmasını sağlar.

Menopozla yani adet döngüsünün tamamen sona ermesiyle birlikte östrojen hormonu seviyesi hızla düşmeye başlar. Bu da menopoz döneminde bazı semptomların ortaya çıkmasına yol açar.

Estrofem ilacı bu noktada devreye girer. Östrojen hormonunun yapay olarak yerine konmasını sağlayan Estrofem, menopozun şiddetli etkilerinin azalmasını sağlar.

Estrofem Reçetesiz Alınır mı?

Estrofem normal reçeteli olan bir ilaçtır. Bu nedenle ilacın reçetesiz alınması mümkün değildir.

Estrofem ve benzeri etkiye sahip olan ilaçlar sadece reçetesi olan kişiler tarafından kullanılmalıdır. Bu ilaçlar hormon içerdiğinden yanlış kişiler tarafından kullanılması hormonal sorunlara yol açabilir.

Estrofem Yan Etkileri

Estrofem yan etkileri olabilen bir ilaçtır. Bu yan etkiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Depresyon
  • Saç kaybı
  • Felç
  • Baş dönmesi
  • Sinirlilik
  • Kendini hasta hissetme
  • Ödem
  • Kilo alma
  • Safra taşı oluşumu
  • Deri hastalıkları

Estrofem İlaç Etkileşimleri

Estrofem içindeki östrojen bazı ilaçlar ile etkileşime geçebilir. Bu ilaçlar aynı anda kullanıldıklarında birbirlerinin etkilerini götürebilir ya da daha fazla etki gösterebilir. Estrofem kullananlar bu ilaç etkileşimlerine karşı dikkatli olmalıdır.

Estrofem ile etkileşime geçen ilaçlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Epilepsi tedavisi için kullanılan fenitoin gibi ilaçlar
  • Tübörküloz hastalığında kullanılan rifampisin gibi antibiyotikler
  • HIV için kullanılan antiviral ilaçlar
  • Sarı kantaron bitkisi içeren ilaçlar
İlginizi Çekebilir!!!  Thincal 120 MG Nedir? Ne İşe Yarar?

Estrofem Saklanması

Estrofem çocukların ulaşamayacağı oda sıcaklığındaki yerlerde saklanmalıdır. Estrofem görünümü nedeniyle başka ilaçlarla karıştırılabileceğinden kendi kutusunda başkalarının erişemeyeceği yerde ambalajların içerisinde saklanmalıdır.

Estrofem Prospektüsü

Estrofem prospektüsü ilaç kullanımı ile ilgili hemen hemen her talimatı içerir. Üretici eczacılar ve profesyonel sağlıkçılar tarafından hazırlanan bu prospektüsler ilacın kutusundan çıkar.

Estrofem prospektüsü içerisinde yer alan bilgiler şu şekilde sıralanabilir;

  • İlacın ne kadar ve ne sıklıkla kullanılacağı
  • Ne tarz yan etkilerin görülebileceği
  • Kimler tarafından kullanılması gerektiği
  • Estrofem’in etkileşime geçtiği ilaçların neler olduğu

Estrofem Şikayetleri

Estrofem ile ilgili şikayet çok sınırlıdır. İlaç menopoza giren hastalarda yüksek oranda başarı sağladığı için hastalar fazla şikayette bulunmamıştır.

Estrofem Etken Maddesi

Estrofem etken maddesi östradiol hemihidrattır. Bu etken maddesi östrojen hormonunu taklit ederek vücutta hormonal değişikliklere yol açar.

Estrofem Günde Kaç Kez Kullanılır?

Estrofem günde 1 kere kullanılmalıdır. Hastalar her gün aynı saatte bu ilacı almalıdır. Estrofem her gün aynı saatlerde kullanıldığında kandaki miktarı dengelenir ve tedavi etkisi daha iyi hissedilir.

Estrofem Kullananlar

Estrofem kullananlar bazı hususlara dikkat etmelidir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Yan etkiler
  • İlaç etkileşimleri
  • Kullanım sıklığı
  • Doz
  • Yanlış kullanım

Estrofem Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Estrofem kana geçtikten sonra tedavi etmeye başlar. Ancak gözle görülür değişim için birkaç haftalık kullanım gereklidir.

Hastalar Estrofem ilacını kullanmaya başladıktan sonra bir süre düzenli ilaç kullanımına devam etmelidir. Eğer ilaç yeterli başarı sağlamazsa hastalar kendi kararları ile doz değişikliğine gitmemelidir. Bunun yerine bir doktora danışarak uzman desteğinin alınması gerekir.

Estrofem Ağrı Kesici mi?

Estrofem ağrı kesici değildir. Sadece östrojen hormonunu taklit eden bir ilaçtır.

Estrofem Adet Geciktirir mi?

Estrofem yalnızca menopoz döneminde kullanılır. Menopoz döneminde adet tamamen kesildiği için adet gecikmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Estrofem Ateş Düşürür mü?

Estrofem normal şartlarda ateş düşürücü bir ilaç değildir. Fakat menopoz ateş basması hissine neden olduğunda Estrofem yoluyla bu his bastırılırsa hastalar ateş düşürücü etki görebilir. Ancak bu tamamen farklı bir durumdur. Enfeksiyona bağlı vücut ısısı artışlarında Estrofem herhangi bir etki göstermez.

Estrofem Alerji Yapar mı?

Her ilaçta olduğu gibi Estrofem ilacında da bazı alerjiler meydana gelebilir. İlaç her ne kadar doğal bir hormon olan östrojeni taklit etse de sonuçta dışarıdan alınmaktadır.

İlaca bağlı alerjiler çok şiddetli veya çok hafif olabilir. Her alerji kontrol altına alınması gerektiğinden hastaların bu durumu ciddiye alması ve uzman birinden destek alması gerekir.

Estrofem Aç Karnına mı Kullanılır?

Estrofem’in aç veya tok karnına alınması hususunda bir talimat yoktur. Hastalar ilacı tek başına ya da yemekle birlikte alabilir.

Estrofem Süte Geçer mi?

Estrofem prospektüsü içerisinde ilacın süte geçip geçmediği ile ilgili bir bilgi yoktur. İlaç zaten menopoz döneminde kullanıldığından ve çocuk emzirme söz konusu olmadığından çok fazla üzerinde durulmamıştır.

İlginizi Çekebilir!!!  Rennie Nedir? Ne İşe Yarar?

Estrofem Tansiyon Düşürür mü?

Estrofem tansiyon dengesizliklerine neden olabilir. Bu hastalarda hafif düzeyde de olsa hipotansiyon gelişebilir. Bu hipotansiyon durumunda baş dönmesi, göz kararması ve sersemlik gibi bulgular ortaya çıkar.

Estrofem Bağımlılık Yapar mı?

Estrofem ilacının bağımlılık yapması gibi bir durum yoktur. Bu nedenle bağımlılık takibinin yapılması gerekmez.

Estrofem Kilo Yapar mı?

Estrofem kilo alımına yol açabilir. Bu kilo alımı iştah artışıyla birlikte yağ kütlesi olarak görüldüğü gibi ödeme bağlı sıvı tutulumu şeklinde de olabilir.

Estrofem Parasetamol İçerir mi?

Estrofem parasetamol içermez. İlaç içerisinde sadece östrojen taklit eden östradiol hemihidrat etken maddesi bulunur.

Estrofem Migrene İyi Gelir mi?

Migren ve Estrofem arasında herhangi bir bağlantı yoktur.

Estrofem Kaç Saat Arayla İçilir?

Estrofem günde 1 kere alınır. Bu nedenle her iki ilaç arasındaki süre 24 saattir. Sabah saat 10’da ilaç kullanmaya başlayan bir kişi diğer ilaçları her gün sabah saat 10’da almalıdır.

Estrofem Kimler Kullanamaz?

Estrofem bazı hastalar tarafından kullanılmamalıdır. Estrofem kullanmaması gereken kişiler şu şekilde sıralanabilir;

  • İlaca karşı alerjisi olan kadınlar
  • Meme kanseri öyküsü olan, meme kanseri tedavisi olan ya da meme kanserinden şüphelenilen kadınlar
  • Porfiria adındaki genetik hastalığa sahip kişiler
  • Vücudunda pıhtısı olan kişiler
  • Kalp krizi ve felç öyküsü olan kişiler
  • Ciddi karaciğer rahatsızlıkları olanlar
  • Rahim dokusu fazla kalınlaşan kişiler
  • Endometriyum kanseri olan kişiler

Estrofem Kan Sulandırır mı?

Estrofem ilacının kan sulandırıcı etkisi yoktur. Ancak pıhtı açısından riskli olan kadınların ilaç kullanmadan önce doktorlarına danışması gerekir.

Estrofem Mide Bulantısı Yapar mı?

Estrofem mide bulantısına yol açabilir. Hastalarda mide bulantısına ek olarak kusma ve hazımsızlık gibi yan etkiler de görülebilir.

Estrofem Mideye Zarar Verir mi?

Estrofem mideye zarar veren bir ilaç değildir. Ancak beraberinde kullanılan ilaçlarla birleştiğinde midede küçük çaplı hasarlara yol açabilir.

Estrofem Kaç Yaşından İtibaren Kullanılır?

Estrofem yalnızca menopoz dönemindeki kadınlar tarafından kullanılır. Bu nedenle net bir yaş belirtmek doğru olmayacaktır. İlacı bir kadın 45 yaşında kullanırken başka bir kadın 55 yaşında kullanabilir.

Estrofem ile Hamile Kalınır mı?

İlaç sadece menopoz sonrası belirtiler için kullanılır. Bu nedenle ilaçla hamile kalınması söz konusu değildir. Fakat bazı durumlarda hormon dengesi için doktorlar tarafından özel olarak kullandırılması istenebilir. Hamile kalamayan kadınların kendi başlarına Estrofem kullanmaması gerekir

Estrofem Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Estrofem kullananlar şu hususlara dikkat etmelidir;

  • Doz miktarı
  • Kullanım sıklığı
  • İlaç etkileşimleri
  • Her gün aynı saatte kullanma

Transferden Önce Estrofem Kaç Gün Kullanılır?

Transferden önce Estrofem ilacının ne kadar kullanılacağına doktor karar verir. Bu süre kişinin genel durumuna göre değişiklik gösterir.

Estrofem Ödem Yapar mı?

Estrofem ödem yapabilen bir ilaçtır. İlaç vücut boşluklarında sıvı tutulumuna yol açar. Bu da dolaylı olarak kütle artışına neden olabilir.

Estrofem Neden Üretilmiyor?

Estrofem ilacının üretiminin durması ile ilgili bir bilgi mevcut değildir.

Estrofem Kullanırken Adet Olunur mu?

Estrofem menopoz döneminde kullanıldığında adet olmayı kolaylaştırmaz. Çünkü menopoza giren kadınlarda adet tamamen kesilmiştir.

Estrofem Yumurtlamayı Engeller mi?

Estrofem menopoza girmeyen kadınlar tarafından kullanıldığında yumurtalama döngüsünü etkileyebilir. Bu durum, kullanılan ilaç miktarı, süre ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir.

Estrofem 2 mg Ne Kadar?

Estrofem 2 mg fiyatları 2022 yılında 15 TL’dir. Satış fiyatları dönem dönem değişiklik gösterebilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Estrofem Neden Kullanılır?

Estrofem östrojen taklit eden bir hormondur. Tüp bebek tedavilerinde eğer kişinin östrojen hormon miktarı yeterli düzeyde değilse Estrofem kullanımı gerekebilir.

Hamilelikte Estrofem Kullanılır mı?

Estrofem hormonu yalnızca doktor önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır. Eğer doktor hamilelik döneminde östrojen miktarını düzenlemek için Estrofem kullanımı önerirse kadınlar bu ilacı alabilir.

Estrofem İlacının Vücutta Bıraktığı İzler Nelerdir?

Estrofem vücutta östrojen hormonunun miktarını arttırır. İlacın vücutta bırakacağı etkiler de bu doğrultuda gelişir. Hormon dengesinin oluşması, kadınsı özelliklerin artması ve menopoz etkilerinin azalması ilacın vücutta bıraktığı etkilerdendir.

YouTube video

Rate this post

Zeki Ersin Yıldırım

27 Şubat 1987 İstanbul doğumluyum. SEO uzmanı ve basın mensubu olarak görev almaktayım. Bayandoktor.com başta olmak üzere birçok internet haber sitesinde aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
5