Gebelik

14. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

14 Haftalık Gebelikte Bebek Ne Durumdadır?

Gebelikte 14. haftaya gelindiğinde bebeğin bulunduğu konum geniştir ve kendisini rahat hisseder. Ultrason görüntülerine bakıldığı zaman başı sağ taraftadır ve eli göğsünün üzerine doğru durmaktadır. Başı ve bedeninin daha da büyüdüğü gözlemlenir. Sinir ve kas gelişimi arasında bağlantının oluşmasından dolayı elleri, kolları, bacakları ve ayakları önceki haftalara kıyaslandığında daha hareketlidir ve bu uzuvlarını eklem kısmından bükme yoluyla hareket ettirebilir.

Başını da dört yöne doğru rahat bir şekilde hareket ettirebilecek duruma gelmiştir. Ayrıca yüz kaslarında meydana gelen gelişim sebebiyle gülümseme veya surat asma gibi istem dışı mimiklerde bulunabilir ve bunlara ultrason görüntülerinde rastlanabilir.

14 Haftalık Gebelikte Annede Vücut Değişimi Nasıl Olur?

Gebeliğin 14. haftası ile beraber anne karnı belirginleşmeye başlar. Vücudun hormonel dengesini bulması sayesinde bulantı ve kusmalar azalmaya hatta yok olmaya başlayacak ve kendinizi iyi hissetmeye ve iştahta artış yaşamaya başlayacaksınız. Ancak bu durum kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Ayrıca hamileliğin doğal sonucu olarak bitkinlik durumları ara sıra kendisini gösterebilir. Tansiyon düşüklüğü, kabızlık gibi durumlar sürebilir.

Sindirim zorluğu, gaz ve şişkinlik hislerinin yanı sıra ellerde, ayaklarda ve bileklerde şişmeler de oluşabilir. Rahim etrafında bulunan bağ ve kaslardaki esnemelerin sonucu olarak kasık ağrıları da ortaya çıkabilir. Vücuttaki kan basıncındaki artıştan kaynaklanan burun kanamalarının yaşanması da görülebilir. Varis problemlerinin de görülebileceği bu dönemde, ayakta fazla kalmamaya, bacakları belirli aralıklarla uzatmaya ve varis çorabı girmeye dikkat edilmelidir.

İlginizi Çekebilir!!!  Korpus Luteum Nedir? Korpus Luteum Ne İşe Yarar?

14. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

14 Haftalık Gebelik Doktor Muayenesi

Gebeliğin 14. haftasına gelindiğinde 11. hafta itibarıyla yapılması istenen testlerin yapılması için son haftaya girilmiş olur. Henüz bu testler yaptırılmadıysa mutlaka doktorunuz ile konuşup yaptırmalısınız. Ayrıca bu dönem içerisinde bebeğin cinsiyetinin de belli olabileceği tahmin edilse de doktorlar kesin sonuç alabilmek adına bir süre daha beklenmesini tavsiye etmektedirler.

14 Haftalık Gebelik Beslenme Tablosu

Gebeliğin 14. haftasındaki beslenme düzeninde 3’er adet ana ve ara öğünün bulunması tavsiye edilir. Bu durum kan şekerinizin ani düşüşlerinin önüne geçmeye, kendinizi canlı ve enerjik hissetmenize yardımcı olacaktır.

Bebeğin sağlıklı gelişimi ve anne sağlığı için önemli olan protein, kalsiyum, çinko, demir, vitamin, magnezyum gibi minerallerin tüketimi önemlidir. Hamilelik dönemi içerisinde diyet yapılması ise kesinlikle tavsiye edilmez. Fazla kilo alınmaması adına ise beyaz şeker ve beyaz un barındıran yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

14 Haftalık Gebelik Vitamin Alınır mı?

Bebeğin gelişiminde ve anneni sağlığında rolü büyük olan vitaminlerin alınması bu dönemde de devam etmelidir. Aşırıya kaçmadan yetecek seviyede alınması tavsiye edilir.

14. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

14 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

Gebeliğin 14. haftasında bebeği organlarındaki gelişim sürmekle birlikte boynunda da uzama gerçekleşmiştir. Önceki haftalara göre daha dik duran vücudu, halen ince görünümdedir. Bebek bu hafta içerisinde de solunum denemelerini sürdürür. Çocukluk döneminin sonuna kadar devam edecek kemiklerde sertleşme sürmektedir.

Kulağın iç bölgesinde bulan kemiklerin de sertleşmesi sayesinde yakın zaman içerisinde sesleri duymaya başlayacaktır. Gözleri birbirine daha da yakınlaşsa da halen kapalı durumdadır. İkinci trimester dönemi de gözleri kapalı olacak geçirecek olsa da anneni karın duvarından yansıyacak ışıkları fark edebilir.

Doğumdan kısa bir süre sonra dökülmesi beklenen Lanugo isimli geçici tüyler de oluşmuştur. Bu tüylerin oluşmasındaki amacın bebeğin derisindeki yağ oranının yetecek seviyeye gelmesine kadar geçecek sürede onu sıcak tutmak olarak bilinir. Pigment içeren saçları, kaşları ve kirpikleri de gelişmeye başlamıştır. Beynindeki gelişim de sürmektedir ve sinir-kas-beyin arasında oluşacak bağlantının gelişimi tamamlanmak üzeredir.

İlginizi Çekebilir!!!  Son Adet Tarihi Bilinmiyorsa Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Hamilelikte 14. Hafta Yaşananlar

Hamileliğin 14. haftasına gelindiğinde çoğu anne adayında ilk 3 aylık dönemin bitiminden kaynaklı olarak bitkinlik durumunda azalma yaşandığı görülür ve tekrar zinde hissedilmeye başlanır. Göğüslerde yaşanan büyüme devam etse de hassasiyet hissinde azalma yaşandığı bilinir. Ayrıca sabahları yaşanan bulantılarda ve kusmalarda da azalma yaşanır hatta sona erebilir. Bunların yanı sıra iştahta artış, varis ve burun tıkanması gibi durumlar da bu hafta boyunca görülebilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Risk unsuru içeren ilk trimester dönemin atlatılmasından sonra doktor kontrolü altında egzersiz yapılmasına başlanabilir. Bedendeki kan dolaşımını arttırmaya ve bebeğe giden oksijen seviyesini de arttırmaya yarayan egzersizler, bazı ağrıların giderilmesinde ve ödemlerin atılmasında da önemli rol oynamaktadır. Hafta boyunca minimum 3 veya 4 gün, gün boyunca ise 30 veya 45 dakika temposu ağır olmayan egzersizler yapılmalıdır.

Hamilelik için en uygun egzersizler; yürüyüş, yüzme ve yogadır. Ayrıca hamileliğe özel bazı egzersizler de yapılabilir. Bu egzersizlerin yapılması hamilelik sürecini ve doğum ile doğum sonrası dönemlerini rahat geçirmenize yardımcı olacaktır.

14 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Haftalığın 14. haftası itibarıyla görülen belirtilerin önceki dönemlerin aksine sıklıkla olumlu olduğu gözlemlenir. Mide bulantıları, kusmalar ve sık idrara çıkma isteği gibi ilk 3 aylık dönem boyunca etkileri süren durumlar azalmaya ve son bulmaya başlar.

Anne adayındaki enerji seviyesinde artış meydana gelir. Göğüslerde büyümenin devam etmesine karşın hassasiyet hissi azalır. Bu olumlu sayılabilecek belirtilerin yanı sıra bacak krampları ve kasık ağrıları gibi durumlar da görülebilir. Ayrıca rahimdeki genişleme sonrası hemoroit yaşanması da olasıdır.

14. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

Hamileliğin İlk Günlerinde Karın Şişer mi?

Hamileliğin 14. haftası içerisinde karın şişmeye hızla devam eder ancak hamile olunduğunun belli olacağı seviyedeki şişmeler için birkaç hafta daha vardır.

14 Haftalık Gebelik Testte Anlaşılır mı?

Gebelikte 14 hafta geçmesi durumunda yapılacak testler pozitif sonuç verecektir.

İlginizi Çekebilir!!!  4. Hafta Gebelik – Hafta Hafta Hamilelik

14. Hafta Gebelikte Bebeğin Görüntüsü Nasıl Olur?

Gebeliğin 14. haftasında bebek orta boy bir elma büyüklüğüne denk olan 8-9 cm boyundadır. Bebeğin bu dönem ki ağırlığı ise 43-45 gr’dır.

Adet Kaç Gün Gecikirse Hamilelik Kesinleşir?

Adet günlerinde 7 gün ve üzerinde gecikme yaşayan kadınlarda hamilelik ihtimali ortaya çıkar. Yapılacak gebelik testleri sayesinde kesin bir sonuca ulaşılabilir.

Gebelik Hesaplama 2020

Gebelik hesaplamada uzmanlar tarafından da belirtildiği üzere son adet döneminin ilk günü başlangıç olarak kabul edilir. Aradan geçen zaman tahmini hamilelik süresini verecektir. Ayrıca son adet döneminin ilk gününün 3 ay öncesinden 7 gün sonrası da tahmini olarak doğum yapılacak tarihi bulmanızı sağlar. Sitemiz içerisinde bulunan Gebelik Hesaplama bölümünden detaylı bir şekilde sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.

14. Hafta Gebelik – Hafta Hafta HamilelikPin

Gebelik Testi Nasıl Anlaşılır?

Gebelik testlerinin anlaşılması yapılan veya yaptırılan teste göre değişir. İdrar testlerinde sonuç çubukta belirecek olan çizginin durumuna bağlıdır. Tek bir çizgi belirirse sonuç negatif, çift çizgi durumunda ise pozitif olarak sonuç alındığı anlaşılır. Sağlık kuruluşlarında yaptırılan kan testlerinin sonuçları ise testi yaptırdığınız sağlık kuruluşundan tarafınıza iletilecektir.

Hamilelik Testi En Erken Ne Zaman Yapılmalı?

İdrar testlerinin döllenmenin 10-12 gün sonrasında yapılması istenirken, kan testlerinde ise bu süre döllenmenin en az 4 gün sonrası olarak bilinmektedir.

Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi midir?

Süt kıvamında ve beyaz renkte gelen ve normalden farklı bir akıntı olduğu kolayca belli olan bu akıntı hamilelik belirtisi olarak tanımlanabilir. Kaşıntı ve yanma hissi yaratabilen bu akıntının şeffaf ve kokusuz halde olması zararsız olduğunu gösterir. Başka bir renkte ve kokulu halde gelmesi ise enfeksiyon oluşturabilecek bir durumun oluşabileceğini gösterdiğinden dolayı hemen bir doktora durum bildirilmelidir.

Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi midir?

Hamilelik belirtileri arasında baş ağrısı da mevcuttur. Fakat tek başına baş ağrısı yaşanmasının hamilelik belirtisi olduğunu da söyleyemeyiz.

Hamilelik Testi Fiyatı 2020

Hamilelik testlerinin fiyatları yapılan veya yaptırılan teste göre farklılaşabilir. Evde kendinizin yapabileceği idrar testleri 3-5 TL ile 15-20 TL fiyat aralıkları arasındadır. Sağlık kuruluşları tarafından yapılan kan testlerinin fiyatları ise 20-100 TL arasında değişmektedir.

Mide Yanması Hamilelik Belirtisi midir?

Hamileliğin başlangıç evrelerinden itibaren kendisini göstermeye başlayan mide yanmaları hamilelik belirtisi olarak gösterilebilir. İlerleyen süreçte vücudun türlü değişimler yaşamasından dolayı artarak devam edebilse de hamileliği sonları yaklaştıkça etkilerini kaybedecek ve tamamen yok olacaktır.

Hamile Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım?

Hamile olunup olunmadığının anlaşılması evde idrar testi yapılarak veya sağlık kuruluşlarında kan testi yaptırılarak gerçekleştirilebilir.

Gebelik Testi Ne Zaman Belli Olur?

Gebelik testlerinin sonuç verme süresi test türüne göre farklılık gösterir. Evde yapımı gerçekleştirilen idrar testlerinde sonuç 5 dakika içerisinde öğrenilebilir. Sağlık kuruluşlarında yaptırılan kan testlerinde ise yoğunluk durumuna bağlı olarak sonucun da belli olma süresi değişir. Yoğunluğun normal olması durumunda 1 saat içerisinde sonuç alınması mümkündür.

Rate this post

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
1